Две деца вече са с грип и в София

Грипът вече официално е в София. Лабораторно доказани са два случая при деца на 13 и 7 година, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Потвърдено е, че става въпрос за H3N2, известен още като щама “Канзас”, съобщи clinica.bg. Преди 4 дни отново при деца, но в Бургас беше потвърден щама H1N1, известен още като свински грип.

Вирусът е потвърден от Националната референтна лаборатория. Двете деца са били с много висока температура - 40 градуса, която не се е повлияла. Имали са хрема и кашлица, но те не са били в засилена форма. Болки в мускулите и липса на апетит са сред другите типични за грипа симптоми.

Обикновено щама H1N1 засяга по-младите, а щамът “Канзас” - по-възрастните пациенти. Лекарите съветват при най-малкото неразположение болните да се изолират и да останат в домашен покой, за да не заразят близките си.

Честото миене на ръцете, проветряването на помещенията и витаминозната терапия също са сред препоръчваната профилактика от личните лекари. Специалистите са категорични, че самолечението само може да влоши състоянието на болните.

Коментари

Задължително поле