Две комисии обсъждат на закрито заседание предложението за придобиване на F-16

На закрити заседания парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси ще разгледат днес предложението на кабинета за преговори със САЩ за придобиване на изтребители F-16, сочи справка на сайта на Народното събрание.

Заседанието на Комисията по отбрана ще се проведе от 13.30 часа в зала 232. Комисията по бюджет и финанси ще заседава от 15.30 часа в зала "Запад“.

Проекторешението е внесено в деловодството на парламента на 10 януари. Правителството предлага депутатите да му възложат да преговаря със САЩ за придобиване на изтребители F-16. Премиерът Бойко Борисов трябва да създаде преговорния екип, който да изготви международния договор и да проведе преговорите с американското правителство. Очаква се предложението да влезе за разглеждане в пленарна зала тази седмица.

Президентът Румен Радев отправи критики към конкурса за придобиване на изтребителите и го определи като "троен удар по България", а от ПГ на БСП обявиха, че ще гласуват "против“ проекторешението. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че неговото лично мнение е, че процедурата трябва да бъде прекратена и да се проведе нов конкурс.

На този етап е ясно, че не е даден таван, до който може да стигне цената за придобиване на поне 8 самолета. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че не са обсъждани други варианти освен разсрочено плащане, както е записано в проекта за инвестиционен разход. Водени са разговори първоначално предложената от САЩ цена да бъде коригирана.

От Белия дом заявиха, че очакват разговорите с правителството на България да продължат. Американската страна обяви, че F-16 предлага най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България