Две лекарства срещу ебола показват обнадеждаващи резултати

Трилър сериалът „Гореща зона“, разказващ за ебола в Конго стратира на 15 септември с два епизода

Две експериментални лекарства отчитат понижаване нивата на смъртност при болните от ебола в Конго. Американските санитарни власти са открили две лекарства, които могат да преборят смъртоносния вирус, като го атакуват с антидоти, неутрализиращи ефекта му върху човешките клетки, посочват от BBC.

Повече от 90% от заразените с вируса на ебола могат да оцелеят, ако своевременно се започне лечение с двете лекарства - REGN-EB3 и mAb114. През юли няколко души бяха излекувани с експерименталните медикаменти и изписани от центъра за лечение в Гома – град в източената част на ДР Конго.

REGN-EB3 е разработено благодарение на вещества, възпроизведени от телата на инфектирани мишки, докато mAb114 съдържа антидоти, извлечени от кръвта на оцелели пациенти, чиито организми са успели да се справят с болестта сами. Лекарството REGN-EB3 е подействало на 71% от пациентите, подложени на лечение с него, а mAb114 - на 66%.

Тествани са общо четири медикамента върху пациенти в Конго, където е едно от най-големите огнища на болестта. Употребата на другите две лекарства, ZMapp и Remdesivir, е преустановена, защото тестовете показват по-малко ефективни резултати – около 50%. Четирите лекарства са тествани върху 700 души от ноември насам.

През последната една година ебола е убила повече от 1,800 души в Конго. Вирусът първоначално по нищо не се различава от настинка – първите симптоми се характеризират с болка в мускулите,  сухо гърло и отпадналост. По-късно се появяват повръщане, диария, вътрешни и външни кръвоизливи. Пациентите обикновено умират от дехидратация или отказ на повечето органи.

През последните месеци, темата за ебола става все по-дискутирана в Европа и САЩ, а литературни и телевизионни продукции, които разказват за историята и опасността от вируса набират все повече популярност сред обществото.

Новият мини-сериал на National Geographic Гореща зона“ е базиран на едноименния бестселър от 1995г. на американския журналист Ричард Престън. Поредицата проследява ужасяващата история за установяването на вируса на ебола и разказва мъчителната история на една глобална криза, която не се е състояла.

През 1989 година, когато смъртоносният вирус се появява сред шимпанзетата в научна лаборатория в Рестън, Вирджиния, за него не съществува лек. Д-р Нанси Джакс (Джулиана Маргулис) и д-р Уейд Картър (Лиам Кънингам) работят с отряд от специалните части и поставят живота си в опасност, докато се опитват да спрат епидемията да се разпространи сред човешкото население.

Трилър сериалът стартира по National Geographic с двоен епизод на 15 септември от 21:55 часа. Може да гледате по 2 епизода всяка неделя до края на септември  и в мрежата на NET 1.

Коментари

Задължително поле