Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Две служителки в музей и бивш военен предадени на съд за кражба на музейни експонати за 467 334 лева

Снимки: www.nesiprav.com

Окръжна прокуратура – Русе  внесе в съда обвинителен акт срещу служителки в музей и колекционер за извършена кражба на експонати за 467 334 лева от  музей „Освободителна война“- гр. Бяла, съобщават от държавното обвинение.

Обвинението срещу Димитрина М., Татяна Й.  и Тошко С.  е за това, че от началото на 2008 г. до 03.10.2013 г. в гр.Бяла, обл.Русе, в условията на продължавано престъпление – на неустановен брой пъти, след предварителен сговор, в немаловажен случай, отнели чужди движими вещи –  две пушки Крънка,  две карабини Бердана, Пушка Бердана,  различни униформи /униформа – снаряжение и оръжие на Подпоручик от 5-ти Гренадирски Киевски полк,  униформа – снаряжение и оръжие на Редник от Лейбгвардейски сапьорен батальон, униформа – снаряжение и оръжие на Матрос от гвардейския екипажа, ефрейтор,  униформа – снаряжение и оръжие на Матрос, редник,  униформа – снаряжение и оръжие на Матрос от флотски екипаж, мл. унтер офицер,  униформа – снаряжение и оръжие на Матрос от  флотски екипаж – редник,  униформа – снаряжение и оръжие на Щабс офицер от гвардейски екипаж,  униформа – снаряжение и оръжие на Матрос от  флотски екипаж – редник/, един брой параходен фенер, 11 броя пики – улански, хусарски, кирасирски и казашки, 9 бр. фотографски репродукции на оригинални картини и гравюри, Емайлирана музейна указателна табела на руски език,  Музейна указателна табела, всички предмети включени в Научно-спомагателния фонд на музей “Освободителна война“ /понастоящем Исторически музей/ – гр.Бяла, от владението на Община Бяла, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят. Общата стойност на предметите е  467 334,90 лв. и  кражбата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. По отношение на двете обвиняеми кражбата е извършена  от длъжностни лица, които са се възползвали от служебното си положение и предмет на кражбата са оръжия – престъпление по чл.196а, вр. чл.195, ал.1, вр. чл.194, ал.1, вр.  чл.26 от НК.

Срещу Тошко С. е повдигнато обвинение и за това, че на   11.08.2014 г. в гр.Ямбол, държал повече от три археологически обекта по смисъла на  Закона за културното наследство, представляващи движими културни ценности, национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред  – осем различни сребърни и медни антични монети – престъпление по чл.278, ал.6 от НК.

През 1907 г. по инициатива на Всенародния комитет „Цар Освободител Александър ІІ“ били  създадени музеи в памет на Руско-турската Освободителна война по местата, където се намирали седалищата на Главната квартира – гр. Плевен, гр. Пордим, Горна Студена и гр. Бяла. За създаването на тези музеи от Русия и от Румъния било изпратено дарение, състоящо се от голямо количество униформи и оръжия от Руско-турската освободителна война. Предметите били разпределени между новосъздадените военноисторически къщи-музеи, като част от понтонен мост, понтонни лодки, херцови мини, моряшки униформи, пушки и др. флотски принадлежности били експонирани в  къщата-музей в гр. Бяла.

Двете обвиняеми били служители в музея, а обвиняемият Тошко С., като бивш военен проявявал интерес към оръжия и  военни униформи от различни епохи. В дома си в гр. Ямбол държал своята колекция от оръжия и старини предмети, а в наета банкова касета съхранявал 9 броя монети, осем от които представлявали археологически обекти. Обвиняемият  посещавал музеи в страната и в чужбина, където снимал експонираните в тях военни униформи и оръжия, събирал и литература, свързана с използваните от руската имперска армия униформи.  В началото на 2008 г. посетил музея в гр. Бяла и се запознал с двете обвиняемите. Разгледал изложените оригинални униформи, оръжия и преценил, че голяма част от тях са уникални и от тях има  единични бройки само в големите руски музеи. Това се отнасяло за униформите и пиките, тъй като същите се съхранявали трудно. Преценил, че могат да бъдат продадени на частни колекционери, тъй като били голяма рядкост в Русия. Предложил на двете обвиняеми заедно да откраднат част от изложените експонати и да ги подменят с други, които той щял да им осигури. Срещу това им предложил определена сума пари и те се съгласили. Тошко С. започнал да идва в музея в гр.Бяла, като носел вещи необходими за подмяната. Оригиналните вещи били изнесени от музея от обвиняемите, а  на тяхно място в експозицията били поставени имитации, подобни вещи с лошо качество или просто не било поставено нищо.

След извършена на 12.09.2013 г. проверка от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерство на културата в музея „Освободителна война“-гр.Бяла била констатирала липсата на голям брой експонати.

Предстои делото да се разгледа от Окръжен съд – Русе.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Да крадеш родината си……. Колко още ще пропаднем? Да оставим,че кражбата е грях. Безпътицата продължава. И в сърцата на хората.

 2. Доживотен затвор или по-добре разстрел за тия гнусни мизерници! А шефа на музея къде е спал или и той е бил в играта???

 3. Стара история – от 2008-2010 г., а най-скъпите и редки предмети от музея в Бяла са продадени на руски колекционери-милиардери! И това е само ВЪРХЪТ на АЙСБЕРГА от кражбите/заменките и липсите в БГ-музеите. Да не изреждам обирите – насред НАИМ в центъра на София през 2002-03 (над 900 среб. и няколко златни антични монети от витрина, върнати ок. 80%), от РИМ-Враца през 1999-2004 г. (липсват 11,500 сребърни монети от фонда!), от РИМ-В.Търново (през Новата година, 2005-2006 г.), от РИМ-Ловеч, от АМ-Кабиле до Ямбол, и много други…

 4. Само можем да си представим КАКВИ колосални нарушения, измами и пладнешки кражби/заменки ще се разкрият след ревизия в музейчето НИМ-Бояна – феодалното владение на сенилния Б.Д.Стоянов (на 71+ лазарника), когато най-после го уволнят или вземе че хвърли топа! Ще бъде АТОМНА бомба, чудовещен скандал!

 5. че то има има и един лицензиран оценител от музея в Търново, който дава експертизи за тези предмети да заминават за САЩ – него ли знаете на бай Мърбан Винев пишлегара Цветко Симеонов

  1. Марианчо, бре, говори по същество, моля! Имаш ли мнение изобщо по темата за ОБИРИТЕ НА МУЗЕЙНИТЕ КОЛЕКЦИИ в България? Не, разбира се. Или просто дрънкаш безцелно и папагалстваш тук-там…. Да не си на щат към ченгетата, или пък нещатен…?

 6. Мариянчо, клеветник долен, прост, завистлив и неинформиран. И анонимен, разбира се. Заради такива като теб България е на това дередже.

  Аз съм един от хората, които са получавали оценки от В. Търново, Бургас и София и за изнасяли за САЩ. Какви претенции имаш ти по закона за националните ценности – всеки предмет изнесен е РЕГИСТРИРАН, ПРЕГЛЕДАН, СНИМАН, и ОЦЕНЕН„ ЧЕ НЕ Е КРАДЕН и не ПРЕДСТАВЛЯВА национална ценност.

  Аз се подписвам с истинксото си име. А ти клеветнико?

  Димитър Божанчев

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.