Двоен ръст на ползващите електронните услуги на кадастъра

Онлайн документите са 30 на сто по-евтини от тези на хартия

Всеки втори клиент на кадастралните служби през последните два месеца е ползвал електронни услуги. През същия период на предходната година броят на тези, които са заявявали услуги на гише е бил 75 на сто от всички клиенти, докато сега е 50%, показват данните на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

За времето от 13 март до 13 май тази година общо заявените услуги са били 62 345, от които почти половината – 30 821 са били онлайн.

В редица служби заявяваните онлайн услуги дори са над два пъти повече в сравнение с исканите на място в службите по кадастър. Пример за това е Софийска област, където за периода 13 март – 13 май тази година заявените електронни услуги са 1539, а на гише – 567.

Един от най-търсените документи, които се заявяват по електронен път без нуждата от подпис на клиента е скица на имот. Документът се получава на избрано гише на службите по кадастър или по куриер.

Заявките по електронен път на услугите освен време пестят и пари, тъй са и с 30% по-евтини от документите на хартиен носител. Издаването на скица на имот например или схема на самостоятелен обект, заявена на гише и получена на хартия, струва 20 лв., а цената на този документ, заявен онлайн и получен в електронен вариант, е 14 лв. Заявената онлайн скица на имот, но получена на хартиен носител също е на стойност 20 лв.

Изпълнението на заявените на място или онлайн документи отнема едно и също време в зависимост от срока на услугата – обикновена, за която са необходими 7 дни, или бърза – в тридневен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България