Двойник на Томба открива сезона в Банско

Кристиан Гедина, двойник на легендарния алпиец Алберто Томба, ще даде старт на новия зимен сезон в Банско. Официалната церемония на 16 декември.

С идването на италианеца, фирма „Юлен“, концесионер на ски-зоната, не изневери на традицията да кани известни имена за началото на сезона. Гедина е рекордьор в скоростните дисциплини за всички времена на страната си. Участник е на 5 олимпиади, има два сребърни и бронзов медал от световни първенства. В кариерата си е триумфирал с 13 победи за Световната купа (12 в спускането и една в супер гигантския слалом), има и 33 подиума.

47-годишният алпиец е роден в градчето Пиеве ди Кадоре, намиращ се недалеч от известния курорт Кортина д’Ампецо. За Гедина още се носят митични истории за мълниеносния му стил на каране. Най-зрелищно се смята спускането му на пистата „Щрайф“ в австрийския курорт Кицбюел на 24 януари 2004 г. Тогава на последния скок преди финала италианецът развива фантастичните 137,6 км/ч и спира дъха на телевизионните коментаторите и публиката. След като приключва със ските, алпиецът продължава да живее на скорост и става автомобилен състезател, подобно на феноменалния французин Люк Алфан. А през 1992 г. оцелява в зловеща катастрофа и дълго се възстановява.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт