10-те най-скъпи развода в Холивуд за всички времена

Учените: Акулата изчезва Добрите запаси на калкан увеличиха квотата с 30%

Парламентът ще разглежда Закона за държавния бюджет за 2020 г.

Очаква се днес да повдигнат обвинение на кантонера заради катастрофата на жп прелез

Обявиха извънредно положение във Венеция заради проливни дъждове (ВИДЕО)

Продължава издирването на жената, изчезнала край Мальовица

На 13 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 13.11.2019

Повече от един тон пакети с кокаин събраха от атлантическото крайбрежие на Франция (ВИДЕО)

Чехия купува 12 бойни хеликоптера от САЩ

Тръмп и Макрон обсъдиха по телефона Сирия, Иран и срещата на върха на НАТО

Ураганен вятър в Далмация събори дървета и стълбове, вълните в морето достигнаха 6 метра (ВИДЕО)

КРИБ награди десетте най-добри бизнес лидери (СНИМКИ) "Мистър и Мисис икономика" са Атанас Добрев и Теодора Петкова

Луфтханза се съгласи на арбитраж в спора с кабинния персонал

Прокурист пое болницата в Пазарджик

Двойно повече психолози в училища и детски градини Поне един специалист на 350 хлапета

Все още системата изпитва затруднения с набирането на ресурсни учители.

В бюджета за догодина са предвидени и частните забавачки

4000 специалисти подкрепят децата със специални образователни потребности

Зам.-министър Деница Сачева представи данни на МОН, свързани с обучението на деца със СОП.

Два пъти се е увеличил броят на училищните психолози и педагогически съветници за период от две години. В момента те са общо 1600, съобщи зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на втората международна конференция “Допълваща и алтернативна комуникация”.

Форумът се организира от фондация “АСИСТ – Помагащи технологии”, с подкрепата на Министерство на образованието и науката и UNICEF – България и със съдействието на Международната асоциация за допълваща и алтернативна комуникация ISAAC.

Според колективния договор в системата за предучилищно и училищно образование 1 щатна бройка за психолози, педагогически съветници или социални работници вече се разкрива при над 350 ученици в училище, а не както досега при над 400 ученици, а 2 щатни бройки – при над 800 ученици вместо при над 900 ученици.

Министър Сачева допълни, че в българската образователна система се учат около 20 368 деца със специални образователни потребности (СОП), като 4500 са в детски градини, а останалите са в училища. Те са подкрепяни и се подпомагат от почти 4000 специалисти – ресурсни учители, психолози, педагогически съветници, логопеди, включително специалисти за работа с деца с увреден слух, нарушено зрение.

В проекта на закона за държавния бюджет е предложена възможността стандартът за ресурсно подпомагане да може да бъде привеждан и на частните детски градини и частните училища, уточни ресорният зам.-министър.

До началото на следващата година ще бъде разработен проект за 30 милиона лева в подкрепа за приобщаващо образование, като този проект ще бъде насочен изцяло за децата със специални образователни потребности, за допълнително обучение на екипи, които да работят с тези деца, както и за подобряване на средата в училище за тях.

Предвижда се изграждане на защитена образователна среда. Тя ще включва интерактивни дъски, интерактивни маси в детските градини, таблети, мултимедийни проектори, дисплеи за визуализация на интерактивно съдържание и др.

 

Затруднения

Комуникирането е проблем за 100 000 души

Над 100 000 са децата и възрастни в България, които имат затруднения в говора и комуникацията, се разбра още на конференцията. Такива са хората с детска церебрална парализа, аутизъм, интелектуални затруднения, амиотрофична латерална склероза, мускулни дистрофии, инсулти, алцхаймер, паркинсон, синдром на Рет, вродени увреждания на слуха и др. Всички те имат нужда от средства за допълващата и алтернативна комуникация (ДАК), за да водят нормален живот.

Доц. Морис Гринберг от НБУ обясни какви могат да са средствата за допълваща и алтернативна комуникация. За децата, които не могат да говорят, има електронна синтезирана реч чрез компютър и те могат да говорят през него, избирайки набор от символи или пишейки думи.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.