Двойно по-скъп нощен ток от ЧЕЗ

От ЧЕЗ вече поискаха поскъпване на нощния ток за клиентите им на регулирания пазар от 1 юли.

За клиенти на свободния пазар на електроенергия 

Типовите договори за доставка изтичат на 30 юни 

Дружеството публикува офертите си на платформата за сравняване на цените

Двойно по-скъпа нощна електроенергия ще плащат битовите клиенти на ЧЕЗ, ако излязат на свободния пазар на електроенергия. Дружеството публикува в платформата на КЕВР за смяна на доставчик на електрическа енергия своите ценови предложения за всички клиенти, излизащи на свободния пазар на ток.

Цените са за клиенти с годишно потребление до 100 MWh и ще бъдат периодично актуализирани, уточняват от ЧЕЗ. Дружеството предлага два плана, според единия клиентите ще имат една цена както за дневния, така и за нощния ток. Според втория план ще има две тарифи - дневната е 0,14397 лева за киловатчас, а нощната - 0,11787 лева за киловатчас. За сравнение на регулирания пазар, на който в момента са всички битови клиенти, дневната тарифа е 0,14072 лева за киловатчас, а нощната - 0,05997 лева за киловатчас.

От ЧЕЗ вече поискаха поскъпване на нощния ток и за клиентите им на регулирания пазар. В заявлението си до КЕВР, което внесоха преди седмици, от дружеството предлагат вдигане на нощната тарифа с 4,8 стотинки за киловатчас, а на дневната - с 0,1 стотинка за киловатчас от 1 юли 2021 г. Дали предложението им ще бъде прието, ще реши Комисията за енергийно и водно регулиране.

Ток на свободни цени от 1 октомври миналата година вече купуват всички небитови клиенти у нас - или по-точно фирмите. Тези, които не си избраха търговец до тази дата, останаха при сегашния доставчик, като сключиха типов договор с него, изготвен от КЕВР. Типовите договори обаче изтичат на 30 юни 2021 г.

Фирмите, които след тази дата не са избрали търговец на електроенергия, вече ще бъдат снабдявани от доставчик от последна инстанция (ДПИ). Цените при него обаче ще бъдат по-високи с около 20 до 30 процента.
До края на 2025 г. и битовите абонати трябва да излязат на свободния пазар на електроенергия, а регулираните от КЕВР цени да останат в миналото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес