Дворецът „Кричим“ ще бъде отворен за туристи през лятото

Ще преустройват старата казарама в хотелска част

Дворецът „Кричим“ ще бъде отворен за туристи през лятото – в края на юли или началото на август. Обещанието даде шефът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов, след като в края на м. г. имотът изненадващо беше зачислен към него. За първи път беше обещано някогашната ловна вила на царската фамилия да стане музей през лятото на 2012 г., когато държавата окончателно спечели делата срещу Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза за собствеността. В седемте години оттогава имотът беше прехвърлян от НСО на финансовото министерство и обратно, но така и си остана затворен, точно какот е бил по соцвреме, когато е бил стопанисван от УБО.

„Трябва да питате Министерския съвет защо имотът беше зачислен на нашето предприятие, аз мога само скромно да кажа, че оценявайки експертния потенциал, ние можем да го стопанисваме така, както трябва, съгласно Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча“, заяви Дамян Дамянов. В момента предприятието отпуска по 50 000 лв. на месец за издръжка на ловната резиденция и парка от 260 дка около нея.

Влизането в двореца ще е безплатно. За туристите ще са достъпни стаите от резиденцията на първия етаж, не е ясно дали ще пускат до спалните, които са горе. Там е леглото на царица Йоана, което е било удължавано, за да може там да спи доста едрият Вълко Червенков. Ще бъдат съставени и маршрути за разходка в парка, пълен с ценни растителни и животински видове. Старата казарма в границите на имота ще бъде преустроена в хотелска част.

„Идеята е да отворим обекта и хората да могат да виждат и дивеча вътре, има достатъчно лопатари, разселихме фазани и яребици, през есента ще разселим и диви пуйки, за да възстановим естествената фауна. В момента чистим каналите, по които се напоява гората и обработваемите площи, ще направим маршрутите и до 2-3 месеца ще отворим“, каза още Дамян Дамянов.

В имота има много сгради, които се нуждаят от основен ремонт. Сред тях е Австрийската хижа, строена по поръка на Фердинанд, и постройките в стопанската част. Трябва да бъде възстановено и биостопанството, съществувало преди 1989 г.

Любопитни факти от историята на резиденцията

Лисица, отстреляна от Фердинанд в деня на обявяването на независимостта през 1908 г., е след ловните трофеи в двореца. След церемонията във Велико Търново Фердинанд отишъл да ловува край Кричим, разказва ландшафтният архитект Владимир Маринов, който работи в резиденцията от 30 г.

Вълко Червенков обичал да отсяда в двореца, но веднъж го ядосали, и то с петолъчка от цветя, посадена в парка. „Мен ли ще агитирате с това“, казал Червенков.

Лопатар, трофей на Борис Трети от Италия, също е част от колекцията в ловната хижа. Смята се, че животното е отстреляно, когато Борис Трети отишъл в Италия да иска ръката на Йоана Савойска от баща й Виктор Емануил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България