Двудневен колопробег за купа „Васил Левски” стартира от Карлово до Ловеч

Разстоянието е 180 км, а организаторите са осигурили награден фонд от 6130 лв.

Национален колоездачен пробег за купа „Васил Левски” стартира в неделя от Карлово, а финалът на 180-километровото велосъстезание е в понеделник вечерта на площада в Ловеч. Колонадпреварата е посветена на 180 години от рождението на Васил Левски, а стартът й бе даден пред родната къща на Апостола на свободата от заместник-кмета на Община Карлово Антон Минев и областния управител на Област Ловеч Георги Терзийски. Преди старта двамата поднесоха цветя пред паметника на майката на Левски - Гина Кунчева, в родната къща на Апостола на свободата. „За мен е чест да бъда днес тук, на това свято място и да открия националното колоездачно състезание посветено на най-светлия образ в историята на България – Васил Левски“, каза областният управител  на Ловеч Георги Терзийски, а зам.-кметът Антон Минев пожела на всички състезатели успешен старт и на добър път.

От Карлово стартираха над 50 професионални колоездачи, всички с карбонови велосипеди и специална екипировка поради дъждовното време. Общият награден фонд на 180-километровото състезание от Карлово до Ловеч е 6130 лева, като от него ще се облажат победителите при юношите старша възраст и при мъжете в двата етапа от родния град на Васил Левски до Троян в неделя и от Троян до Ловеч на 17 юли (понеделник), както и в крайното генерално класиране.

Велопробегът за купа „Васил Левски” е организиран от Българския колоездачен съюз (БКС), КК „Хемус 1896” (Троян), областна администрация Ловеч и общините Карлово, Троян и Ловеч, като през първия ден колоната премина през град Баня, село Васил Левски, Сопот, Кърнаре, Беклемето и ще финишира около 17 часа в Троян. В понеделник колоездачите продължават от Троян за Ловеч по маршрута Орешак – Цветански – Беров мост – Велчево – Драшкова поляна – Дебнево – Стефаново – Малиново – Прелом – Къкрина – Ловеч, като финалът ще е пред паметника на Васил Левски, където ще се проведе и церемония по награждаване. Първенецът в генералното класиране при мъжете професионалисти  ще получи 500 лв., вторият – 400 лв., третият – 350 лв., четвъртият – 250 лв., петият – 200 лв., а първите петима в отделните етапи ще заработят съответно 300, 250, 160, 120 и 100 лв.

Награден фонд е предвиден и за най-добрите колоездачи при юношите старша възраст, като първенецът в индивидуалното генерално класиране ще се облажи с 400 лв., а победителите в двата етапа ще си тръгнат с по 200 лв., като парични премии има и за подгласниците им от второ до пето място.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони