На 12 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 12.11.2019

Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Забраняват риболова в част от язовирите

Столични квартали остават без вода във вторник заради ремонти

Бизнес имотите привлякоха инвестиции за 1 трлн. долара

Връщат иззетите оръжия на Национално дружество „Традиция”

Наемателите в София все по-често търсят лукс Ръст от 50% на сделките

Банки докладват оборота при онлайн търговия

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 12 ноември 2019

Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г.

Боян Магдалинчев: Позицията на президента за избора на главен прокурор не е обсъждана официално във ВСС

Прокурори влязоха в болницата в Пазарджик заради ТЕЛК афера (обзор) По разпореждане на премиера Бойко Борисов директорът д-р Васил Вълчев е освободен

Крайната десница стана трета сила в Испания Социалистите спечелиха изборите, но с по-малко мандати

ДДС и за коли, взети с генерално пълномощно

ДДС ще се дължи и при прехвърляне на правото на разпореждане с автомобил, а не само при продажба.

Трябва изрично да е дадено право за продажба на новия автомобил

Изпълняваме правилата на ЕС

При предоставяне на нова кола за ползване с генерално пълномощно ще се плаща ДДС, както в случай на продажба на автомобила. Данъкът ще се дължи, ако в пълномощното изрично е записано, че то дава право на пълномощника и да продаде автомобила. Това предвиждат промени в данъчните закони, които са приети от Министерски съвет и са внесени в парламента.

В момента често се случва коли да се предоставят за ползване с генерално пълномощно, в което изрично е записано, че дава право и за продажба на автомобила. Ако гражданин даде с пълномощно старата си кола на свой близък, се спестяват само налозите по прехвърляне, тъй като дори и при продажба ДДС не се дължи. Но ако нов автомобил се вкара от чужбина и се кара в страната с генерално пълномощно, реално се спестява плащането на ДДС.

С предложените от Министерството на финансите промени в Закона за ДДС на тази практика ще бъде сложен край. Новите текстове гласят, че “доставка на стока по смисъла на този закон е прехвърлянето на правото на собственост или на друго вещно право върху стоката, както и на всяко друго право на разпореждане със стоката като собственик”. На въпрос на вестник “Труд” какви са практическите последствия от предложената промяна, от МФ отговориха, че за доставка на стока ще се счита не само юридическото прехвърляне на собственост (което се състои от едновременно прехвърляне на право на владение, на ползване и на разпореждане), но и всяко действие, с което се прехвърля само правото на разпореждане, без да се прехвърля фактическото право на собственост върху стоката.

Предложените нови текстове в Закона за ДДС съответстват по-пълно на чл.14 от ДДС Директивата на ЕС (Директива 2006/112/ЕО от 28 ноември 2006 г.), съгласно който “доставка на стоки” означава прехвърлянето на правото за разпореждане с материална вещ.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.