ДДС 9%: Борисов - да, Горанов - не

Бюджетната комисия към парламента прие предложенията на ГЕРБ и Обединени патриоти за по-ниско ДДС за ресторанти и книги.

Загубите за бюджета само от ресторантьорския бранш ще са 150 млн. лв.

Намаленaта ставка може да бъде компенсирана с 17-18% данък печалба

Дават ваучери за почивка

Финансовият министър Владислав Горанов се обяви против намалението на ДДС за ресторантите. Той застана срещу мнението на премиера Бойко Борисов, който бе инициатор на въвеждането на диференцирани ставки. По-нисък ДДС в размер на 9% за ресторантите и книгите беше прието на първо четене от бюджетната комисия въпреки внесено в парламента отрицателно становище на Министерството на финансите. Депутатите подкрепиха законопроект, внесен от депутата Красимир Ципов и група народни представители от ГЕРБ и Обединени патриоти, след като миналата седмица премиерът Бойко Борисов се договори за намаляване на ДДС с представители на ресторантьорския бизнес. Използвайки, че ще има дебат за по-ниски ставки на ДДС, депутати бяха внесли шест законопроекта, с които искат по-малък данък за някои стоки и услуги. Но бюджетната комисия подкрепи само един от тях.

В момента с намалена ставка от 9% се облага само настаняването в хотели, включително отдаването под наем на места за площадки за къмпинг или каравани. Разширяването на кръга на стоки и услуги, които ще се облагат с намалена ставка на ДДС, ще доведе до необходимост от дебат за цялостно преразглеждане на действащата данъчна система и за увеличаване на ставките на преките данъци, за компенсиране на намалението на приходите от ДДС. Това е записано в становище по законопроектите, което е внесено в парлмента и е подписано от министъра на финансите Владислав Горанов.

Ако всичките предложени от депутатите промени за ДДС бъдат приети, това ще доведе до намаляване на приходите в бюджета с 1,763 млрд. лв. годишно, което представлява 16,57% от общите приходи от ДДС, посочват от МФ. За да бъдат компенсирани бюджетните загуби, ще бъде необходимо увеличаване на ставката на корпоративния данък на 17-18% или на стандартната ставка на ДДС на 24%, пише в становището на МФ. Загубите за бюджета от 9% ДДС само от ресторантьорския бранш и кетъринг услугите ще бъдат 150 млн. лв. Намаляването на ставката на ДДС не води до намаляване на цените, посочват от министерството.

Другите одобрени промени предвиждат повишаване на минималния осигурителен доход в хотелиерството и ресторантьорството от 610 лв. на 800 лв. Освен това ще бъдат давани ваучери за почивка на стойност 210 лв. на медицински специалисти, здравни инспектори, служители на МВР и Министерството на отбраната, както и на Националното тол управление, които работят в борбата срещу разпространението на COVID-19. Ваучерите ще може да се използват в държавни почивни бази.

Коментари

Задължително поле