Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Дебатът Цачева – Радев

Цецка Цачева и генерал Румен Радев се срещат в решаващ дебат по БНТ дни преди балотажа в неделя. Дебатът започна с уточнението, че нито един от двамата кандидати за президент не е поставял условия за въпросите, а те са подготвени от екипа от журналисти в БНТ.

Преходът
На въпрос какво са донесли 27-те години преход, ген. Радев отговори, че народът е видял и разочарование и прогрес. Цачева изрази същата гледна точка, споменаваща демокрацията и олигархията.

На директен въпрос към Румен Радев какво е мястото и ролята на БСП точно в тези първи и последващи години на прехода и няма ли партията вина за проблемите на държавата, Радев отвърна, че и БСП, и ГЕРБ имат вина. „Но като президент няма да се съобразявам с партии“, допълни той.

Тръмп, Русия
Двамата обсъдиха и на какво биха наблегнали при разговор с новоизбрания американски президент Доналд Тръмп. Ген. Радев подчерта въпросите за сигурност и инвестиции в технологиите между двете страни.

Спрямо политиката ни с Русия, Цачева заяви, „България води прагматична и отстояваща българиският интерес политика. Бих го поканила да посети нашите курорти и културно-исторически обекти, но най-вече панорамата в Плевен.“

Ген. Радев подчерта, че отношенията ни с Русия трябва да са с ясна прагматична основа. „Бих поискал да се върне пазарът в Русия, бих обсъдил много сериозно тази тема“, каза ген. Радев допълвайки новината за купуването на 10 двигателя за МиГ-29 от Русия.
Спор какво пише международната преса за двамата кое проруски или проевропейски кандидат последва размяна на остри критики между двамата. Цачева цитира медийни публикации, че Радев е кандидат на Русия, а съперникът й отвърна с цитати, в които тя е наречена „протурски кандидат на ДОСТ“.

Турция
„Турция категорично не е готова за членство в ЕС“, твърдо отговори Радев на въпрос дали южната ни съседка е готова за членство в ЕС. Подкрепяният от БСП спомена и бежанската криза, на която се намира страната ни. „Това, което се случва в Турция е важно за нас. Опасявам се, че тя се отдалечава от европейския си приоритет.“

ЕС, САЩ, Турция и Русия. Така подреди външнополитическите приоритети г-жа Цачева. „Изключително важно е ние българите да помогнем на нашите приятели от Македония и Сърбия за техните европейските интереси“, допълни тя.
Партньорство между съседите ни от Турция, но не на посредници. Такава позиция изрази Радев.

Относно бежанците

Цецка Цачева заяви, че е немислимо проблемът с бежанците и справянето с него да е само и единствено възможно за България без да ползваме европейската солидарност. Правителството полага максимални усилия, което е по възможностите ни.

Радев я репликира с това, че усилията са големи едва през последните няколко месеца.През останалото време България не е успяла да завърши нашите съоръжения и оградата е поскъпнала 4 пъти, при по-лесен терен с по-ниско качество и защитност.
Радев заяви, че трябва да имаме ясна политика за бежанците – преграждане на границата, усилване на гранична полиция, пресичане на каналджийството. Готовност на българската армия за вземане на границата в случай на ескалация на тази криза. Радев уточни, че трябва да подготвим армията – да има логистична подготвка при кризисни ситуации.

Помолени да кажат как биха реагирали при кризисна ситуация на границата. Радев заяви, че първо ще свика Консултативен съвет по национална сигурност, но Цачева разясни, че няма да има време за свикване на Консултативен съвет, защото решенията му са съвещателни. Нейната реакция ще бъде бързо и категорично да се действа от гранична полиция, службите и новата европейската гранична брегова охрана.

Относно армията

„По-високият“ бюджет на армията е илюзионен. Това каза Радев във връзка с бюджета на армията. По думите му той е за осигурителни вноски. Ген. Радев обясни, че по негово време бюджетът по предложение на Министерство на отбраната е бил орязан повече с една четвърт. Според него оттам са започнали големите проблеми на българската армия.

„Президентът Плевнелиев опита, свика КСНС настоя, но премиерът каза, който обещал да си го изпълнява“, каза ген. Радев и посочи, че проблемът е, много сериозен с възможностите на българската армия и състоянието на въоръжените сили.Според него това с изтребителя е прекрасно, както и със закупуването на двата многоцелеви патрулни кораби.

„Проблемите са в ежедневието. Хората напускат, те са демотивирани, обезверени, необорудвани. Не могат да водят нормална подготовка. Тук трябва президентът да има много ясни позиции как да запази боеспособността на въоръжените ни сили“, коментира той. Според него нормативната база в момента е разхвърлян двор.“ После гражданският контрол се превърна в гражданско управление. Трябва да се върне военната експертиза“, заяви ген. Румен Радев и посочи, че липсата й позволява безхаберен некомпетентен министър да управлява.

По отношение на това защо се е кандидатирал за президент, а не е останал да се бори за модернизацията въоръжените сили, ген. Радев заяви, че за отстояването на националния интерес на България има две възможности – да се примириш или да се бориш на друго ниво.

Г-жа Цачева изрази позиция, че това са възможностите на държавата. Тя наблегна и тезата, че няма пари за сухопътната войска, при модернизирането на другите сектори от армията.

„Безспорно повече от 25 години не са инвестирани достатъчно средства в обновяването и модернизирането на българската армия. Бюджетът за настоящата 2016 е 1, 35 % от общия бюджет на България. За 2017 се предлага повече това е 1,63 %“, каза Цачева и посочи, че това е при поет ангажимент той да стигне до 2 %.

По думите й това ще бъде постигнато. Тя обяви ,че я тревожи друг момент и разказа ,че в срещите по време на кампанията чувства тревогата ,която има сред служителите. , Според нея обновяването на сухопътните сили трябва да върви успоредно с ВВС и ВМС. Ген. Радев й напомни, че е била председател на Народното събрание и защо не е поставила този въпрос, а Цачева отговори, че разликата между нея и него е, че когато не може да убеди колегите си от мнозинството, не напуска, а остава и продължава.

Според ген. Румен Радев президентът трябва да търси консенсус и да изслушва. Но за да имаме обединение, трябва да имаме цел. Президентът трябва да формулира тези цели в дебат, диалог, целите които формират нацията, каза Радев. „Българската национална цел това е в нашата държава всеки български граждани да може да разгърне своя талант, да има правото на труд, на един спокоен сигурен живот, на стандарт и качество на живот, в една среда с ясно българско развитие“, каза ген. Радев.

Разделената нация
Цецка Цачева заяви, че по отношение на това, че нацията е разделена е неприемливо от избори на избори да се започва отначало, да не се зачита това, което е постигнато при предходно управление. „Трябва да преодолеем този дефект на доверието и това се постига с изготвянето на национална доктрина“, каза Цачева. По думите й президентът трябва да започне дебат с гражданите, организациите, с политическите партии за изготвянето на такава доктрина. „Аз искам да видя образована, богата, просперираща българска нация, която да живее с уважение в различните вероизповедания, без значение къде живеят, да забравим този език на омразата, защото всички ние сме част от единната българска нация и такава трябва да останем, и да я завещаем на нашите деца“, каза Цачева..

Двамата разказаха своя лична история, която е останала в съзнанието им.

Мач или театрална премиера

Цецка Цачева заяви, че ще отиде на стадиона, заедно с кандидата за вицепрезидент Пламен Манушев. Докато ген. Радев каза, че ще той ще отиде на стадиона, но ще прати на премиерата в театъра г-жа Илияна Йотова. И двамата бяха категорични, че са от националния отбор, но докато Цачева призна, че не разбира от футбол., ген. Радев заяви, че е привърженик на ЦСКА

От какво бихте се лишили

Румен Радев: От свободата да се движа, спокойно и независимо, където си поискам сам. Виждам, че това ще бъде много трудно, но ще държа на него.

Цецка Цачева: Не бих се лишила от своите приятели, близки и от колегите, с които изповядвам общи ценности. Това са хората, които ще бъдат до мен. Относно ограниченията г-н Радев – свиква се, но няма да ви се наложи.

Медиите

Двамата определиха проблем при медиите начинът на финансиране. Цачева заяви, че е нужно да запазим запазим свободата на словото.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Мнооого глупава баба яга цачева, но какво друго да очаквате от бастуня бойко, той събрал всички глупаци на България.

 2. Цецка е класи над този тъп шапкар !!! С хората на сорос трябвя дя приключим. Тъп , по-тъп, най- тъп шапкар! А ако някой го научи и да говори ще бъде добре до следващите избори!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Баба яга цачева е миризлива пръдня от -г-ъ-з-о-з-а-в-о-д-а- на крадливата безродна свиня бойко. Тя е като плужек пред орел когато застане до Радев.

 4. Баба яга цачева е безкрайно глупав човечец, който кудкудяка като празноглава пуйка глупави клишета. Нула собствен стил и мисъл, само тъпоумни клишета. Баба яга цачева не може да достигне даже 1% от интелекта и класата на ген. Радев.

 5. Дано не спечели тази празна глава баба-цецка,толкова е проста ,явно наистина си е купила дипломата то си и личи…Генерала е силна фигура мъж на място,дано Българина поне веднъж да вземе правилното и съдбоносно решение за страната си,не ми се вярва да сме толкова прости за колкото ни мисли Бойко че да гласуваме за една недодялана,неграмотна,проста женица която не знае дори английски език….

 6. Цачева имаше 100% слушалка и й диктуваха през цалото време. Личи си как слуша, гледайте пак и обърнете внимание!

 7. Иван
  Като председател на Народното събрание Цачева е имала възможност да се докаже .
  Вижте в какво състояние са-образованието, здравеопазването, социалната политика, нарастващата битова престъпност, изчезването на младите хора в чужбина и т.н. Тя е една от многото пионки на ББ, които не расъждават , а сляпо изпълняват. Най важната функция на президента като Главнокомандваж въоръжените сили на Р България не е по нейните сили. Същата има военно обучение като ученичка. Да не говорим за познанията и на чужди езици.
  В пълна противоположност е кандидата за президент -ген. Радев. Със своите точни, кратки и ясни отговори той спечели този диспут.Като проследим и неговата биография и работа като военен издигнал се до командващ военно въздушните сили, той напълно отговаря на условията за президент.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.