Дебютно правят курсове за пикола във Варна

За първи път тази пролет във Варна ще бъдат проведени квалификационни курсове за хотелски пикола, съобщи началникът на Регионалната служба по заетостта Пламен Начков. Според него организатори на обученията са няколко работодателски структури от сектора, който от години изпитва кадрови трудности.

Курсовете ще се провеждат през април, паралелно с вече утвърдените обучения за камериерки, сервитьори, готвачи и озеленители. Търсенето на работници за тези позиции вече е налице.

Въпреки че зимата още не си е отишла, в Бюрото по труда във Варна в момента са обявени над 50 вакантни места за туризма. Най-много са те за камериерки и готвачи, но се търсят и администратори, келнери и бармани.

Повечето работодатели изискват кандидатите да владеят английски, руски или немски език, като за някои позиции се допускат и завършили само основно образование. Въпреки това вероятно ще се наложи хотелиери да внасят работна ръка от Молдова и Украйна, прогнозира Начков.

Според него тази зима нивото на безработица във Варна се е задържало около 4%, тъй като голяма част от сезонните работници в туризма са си намерили препитание в търговията и услугите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони