Сиди: ВМРО ще подкрепи удължаването на извънредното положение до 13 май

Роналдо – първият футболен милиардер

Борис Джонсън остава в болница с висока температура Британският премиер вече 10 дни е със симптоми на Covid-19

БАБХ започва засилени проверки на производството и търговията с яйца

Министър Желязков: Мораториум върху кредитите би бил най-полезен за транспортните фирми

Д-р Симидчиев: Медицинският съвет продължава да работи, но неофициално

Пребиха 67-годишен в Павликенско Жертвата е в болница, извършителят е заловен

Прокуратурата и МВР с важен принос в неутрализирането на международна престъпна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти

Проф. Иво Петров: Лекарство срещу краста може да се използва в борбата с Covid-19

Средните фирми остават извън мярката през ББР Схемата предвижда гарантиране на кредити в размер на 500 млн. лв.

Петима ще отговарят за неспазване на карантината в Търновско

39 нови случая на коронавирус в Китай

В Румъния очакват пика на пандемията след Великден

Йордан Цонев: Подкрепяме кабинета, предложението „60/40“ ще е работещо

Частично бедствено положение в Община Септември

Дебют на документален филм за БГ училище „Гергана“ в Ню Йорк

Миналата сряда на българския кинофестивал „So Independent“ в Ню Йорк, организиран за пореден път от актрисата Жана Караиванова, бе показан ТВ документален филм за историята на нюйоркското българско училище и хор „Гергана“. Сценарист и режисьор на филма е Христина Симеонова. „Гергана“ е единственото българско училище в чужбина, създадено преди дванадесет години като детски хор. Сега то предлага програми по български език и литература, история и география за деца от детската градина до XII клас. Но артистичният му облик е запазен и обогатен през годините – за децата има хор, театрално студио, танцово студио за класически, съвременни и български народни танци, художествена гимнастика, йога и изобразително изкуство.

Филмът е втори епизод от ТВ поредица „Нюйоркска България“, посветена на голямата, пъстра българска общност около училището. Христина Симеонова и операторът Ангел Спасов откриват тези хора миналата есен и разказват с увлечение за видяното:

 

Поредицата има 4 епизода и в първите три среща зрителите с ръководителя на училището Нели Хаджийска и с част от учителите- вокалният педагог на детските хорове, вече са в три възрастови групи, и на смесения хор от родители, оперната звезда Стефка Евстатиева, хоровият диригент Красимира Иванчева, учителя по български език и журналист Валентин Хаджийски, учителката по театър Джина ДиДонато. Режисьорката Христина Симеонова работи сега върху самостоятелен филм-портрет за Стефка Евстатиева.

Тази учебна година започна на 11 септември едновременно на вълната на киното и на предстоящия гастрол на класа по музикален театър в Париж през ноември по случай десетгодишнината на тамошното българско училище „Кирил и Методий“. „Герганчетата“ от трупата, 14 деца от седем до тринайсет години, ще покажат на български пред новите си парижки приятели „Как без музика?“, любимия си спектакъл, по който работят и няколко от другите учители – пианистката Магдалена Душкина, хореографът Надежда Станева и дизайнерът Дима О’Кийф. За подготовката на децата помагат също и корепетиторът Лора Ал-Ахмад, учителката по художествена гимнастика Боряна Йорданова и преподавателката по български език Илияна Димитрова.За да направят пътуването достъпно за всички ученици, група майки и децата им са решили да организират първата училищна краудфъндинг кампания на онлайн платформата „Индигого“. Те са заснели триминутно филмче, в което децата от класа разказват за проекта си:

Замисълът им е да се запалят децата и от други наши училища по света, а те са вече близо 300, по идеята за детския музикален театър като средство децата да учат български леко и приятно и да се сприятеляват за цял живот. Да се създаде глобална детска мрежа за български музикален театър.

„Гергана“ работи и по други проекти за сближаване на българските деца по света. След гостуването на „герганчетата“ в Париж през м. ноември 2016 г., където те ще имат две представления, гост на традиционния празник-концерт на „Гергана“ за 24 май 2017 г. ще бъде детският хор на „Малко българско училище“ в Чикаго, всъщност най-голямото наше училища в чужбина. Един от създателите на този хор, Даниела Стоянова-Смит, е първият пианист на „Гергана“ в далечната 2004 г. Това ще е и първото надпяване на български детски професионално ръководени хорове зад граница.

image4

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.