Пожар в столичния квартал „Надежда 3“, мъж пострада

АПИ проверява поставянето на нови мантинели на пътя Своге-София

Миню Стайков свалил 10 кг в ареста Спецсъдът назначи експертиза за здравословното състояние на алкохолния бос

Американски промоутър присвоил 750 000 долара, предвидени за благотворителен концерт у нас, и купил къща на бившата си жена

Изпращаме утре втората група от 27-та ни антарктическа експедиция В рамките й ще бъдат реализирани шест проекта, специално финансирани от МОН

МВФ предупреди за опасност от нов имотен балон в Испания

Сделките с жилища нараснаха с 8-10% За лукс с гледка към вълните цената е двойна

Грешка в софтуера отворила данните на 52,5 милиона потребители на „Гугъл плюс“

България е 7-ма в ЕС по поскъпване на имотите Цените са нараснали със 7,5% през второто тримесечие

Баба от монтанско село дала 33 000 лева за разваляне на магия

Тони Николов: Макрон внесе разделение между протестиращите

Клошари подпалиха къща в Търново, огънят обхванал още две сгради Майка и двете и дъщери останаха без покрив заради огнената стихия

Влак дерайлира между гарите Реброво и Своге (СНИМКИ) Превозват 100 пътници с автобуси до Своге

Община Елена спечели 15 000 евро за безжичен интернет

Абу Даби създава полицейски патрули на камили

Девета жертва на завод убиец в „Арсенал“ (обзор) Пламнала смес за гранати погуби работник на 26 години, друг бере душа с 80 % изгаряния

Линейка пристигна за единия от пострадалите работници пред главния портал на заводите „Арсенал” в Казанлък.

Причината – човешка грешка

Работник загина, а друг бере душа в болница с тежки изгаряния при инцидент в един от заводите на оръжейната фирма “Арсенал”АД – Казанлък. Трудовата злополука стана в Завод 3, където се произвежда барут за патрони, гранати и снаряди и стават най-много злополуки. От 1995 г. в цеховете на този завод са загинали 8 души, показа проверка на “Труд”.

Причината за поредната злополука е човешка грешка, сочи основната версия на разследващите прокурори, следователи, инспектори по труда и шефове от предприятието. Към 10,10 ч 26-годишният Цеко Василев, който от 2 години бил в Завод 3 и по -опитният му колега Красимир Желев (46 г.), който е с 10-годишен стаж в цеховете за димни и термобаритни смеси, работели на нова инсталация. Пламнала е смес за димни гранати, която не е взривоопасна, но е лесно запалима при разбъркването. Точно затова самото смесване се прави в бронирана кабина, т.нар. бъркалка или миксер, а работниците стоят отвън, където е и пултът за управление на процеса. Неизвестно защо те са се оказали наблизо по време на възпламеняването. Василев издъхнал на място, а колегата му е откаран в болницата в Стара Загора с 80% изгаряния. Късно следобед пострадалият Желев бе транпортиран до специализираната клиника по изгаряния в Пловдив.

“Става въпрос за нарушение на технологията, при която се работи в този цех. По обясненията на технолозите, работниците не е трябвало да бъдат там”, съобщи след посещението си в “Арсенал” областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Изпълнителният директор на заводите инж. Николай Ибушев заяви, че двамата не са спазили инструкциите, в които изрично е посочено, че когато миксерът работи, вратата на помещението да бъде затворена и в него да няма хора.
“Непонятно е за нас защо са били вътре при работещия миксер. Има назначена комисия, която ще разследва случая и ще разпита свидетелите”, добави Ибушев.

След приключилия оглед окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов заяви, че тепърва ще се назначават технически експертизи, за да се изясни причината за тежкия инцидент. “Възможно е да е станал поради човешка грешка, но може и причината да е заради технологична грешка или машините да са дефектирали”, поясни той.

Няма завишения на измерените 26 показателя за качеството на атмосферния въздух в градовете Казанлък и Мъглиж. Резултатите са получени от извънредното измерване с преносима апаратура за аварийни ситуации на Регионална лаборатория – Стара Загора.

 

Вътрешният министър:

Не е взрив, а пожар в „бъркалка“

Валентин Радев
Валентин Радев

“Инцидентът е в помещение, което е “бъркалка” и където буквално се забърква някаква смес. Двамата работници са били вътре, а не е трябвало да са там, – заяви вътрешният министър Валентин Радев. – Съгласно технологията и мерките за безопасност управлението на този процес е изнесен, има си табло с бутони отвън. Защо двамата са били вътре, ще става ясно, но са нарушили технологичната дисциплина. Запалва се сместа, но няма взрив, а сместа пламва и ги обгаря. Това е особена смес на барутна основа, но е взривно вещество”, уточни Радев, който е един от най-големите експерти по боеприпаси и взривни вещества у нас. Той посочи, че най-вероятно става дума за човешка грешка, но проверките тепърва предстоят.

 

Черна хроника

Смърт в оръжейните цехове

02-1027 май 2016 г. 53-годишният Динко Делийски загина след взрив на пресоваща машина в клона на завод „Арсенал“ в град Мъглиж.

25 април 2016 г. Взрив избухна във военния завод в Казанлък. Загинаха двама души – инж. Върбан Петков, зам.-директор на Завод 3 и монтьорът Румен Райчев. Инцидентът е възникнал при ремонт в сграда на територията на предприятието.

28 февруари 2014 г. мъж загина при взрив в цех на завод на оръжейния комплекс на „Арсенал“ край Мъглиж. Георги Костадинов, който бе работник в цеха, е починал в следствие на множествена травма с около 98% изгаряния.

21 юни 2011 г. Жена пострада тежко и почина по-късно от раните си в болницата в Казанлък при инцидент в Мъглиж.

9 октомври 2007 г. Взрив доведе до смъртта на 48-годишния Атанас Атанасов. Тогава гръмна центрофуга за нитроцелулоза, а работникът издъхна под срутилата се стена от помещението. При същия инцидент други двама работици бяха обгазени, а един се отърва с драскотини.

26 септември 2000 г. в Завод 3 гръмна топлообменник при ремонтни работи. Четирима души пострадаха тежко, а на място загина 47-годишният Петър Курумлиев. Два дни по-късно в реанимация почина и 42-годишният Георги Атанасов.

2 ноември 1995 г. При взрив в Завод 3 загина 39-годишният Коста Иванов.

 

При 100 проверки в „Арсенал”

395 нарушения на безопасните условия на труд за по-малко от 3 г.

Нарушени са инструкциите за безопасна работа, смята изпълнителният директор на дружеството

“Производството, в което е станал инцидентът, е ново и е обезпечено с ново оборудване”, съобщиха Главна инспекция по труда (ГИТ). Заради инцидента те са командировали в Казанлък и Мъглиж експерти от София, които да подпомогнат колегите си при разследването на поредния инцидент в заводите “Арсенал”.

“От 2016 година, когато са последните злополуки с фатален изход в предприятието, досега инспекторите по труда са извършили 100 планирани и последващи проверки в различните производства на дружеството, включени в списъка. Установени са 460 нарушения, от които 395 по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Издадени са 11 акта за спиране на машини, работни места, обекти и др., пряко застрашаващи живота и здравето на хората и 4 предписания за въвеждане на специален режим, когато не може да бъде приложена мярка “спиране”. В 22 случая на работодателя е потърсена административно-наказателна отговорност. В сила са влезли 20 акта. Като цяло издадените предписания се изпълняват”, обобщават от инспекцията по труда.

Николай Ибушев
Николай Ибушев

Общо за всички производства в заводите “Арсенал”, установените нарушения, които са застрашавали пряко живота и здравето на работниците са необезопасени въртящи части на машините; неосигурен метрологичен контрол на средства за измерване (манометри, термометри); корозия на работно оборудване; неправомерно съхранение на горими материали; непочистени работни места от остатъчни взривни вещества в края на работната смяна; използване на искрообразуващи инструменти; метални съоръжения и машини, които не са надлежно заземени.

Според изпълнителния директор на “Арсенал” Николай Ибушев при последния инцидент е имало нарушение на инструкциите за безопасна работа, което почти винаги в професията на оръжейниците води до инцидент.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.