Ето какво ще е времето днес

На 19 юни 2019 да почерпят

Шофьор помете полицейски шеф на мотор в София

Западът превръща хората в биороботи с айфони

Емил Радев ще е евродепутат от листата на ГЕРБ

Борис Джонсън печели най-много гласове на второто гласуване на депутатите консерватори

бТВ – телевизията на разпада Когато не обслужва „Демократична България“, някога авторитетната медия лобира за легализиране на хомосексуалните бракове и уронва престижа на държавните институции

Румънец начело на фракцията на Макрон Дачиан Чолош е компромис между Париж и Хага

Солистите Виктор и Евгения: Нашият хор помага да разберете Русия Започна турнето на Кубанския казашки ансамбъл в България

Газ битката САЩ – Русия сваля цената на горивото у нас В хъб “Балкан” се чака, освен руско и азерско гориво, и американски и египетски втечнен газ

Българите никога няма да надхвърлят 7 млн. души По най-лошия сценарий за 80 г. ще се стопим до 2 млн.

Алесандра Амброзио си почива в съседна Гърция

ЕС отложи до октомври решението за започване на преговори с Албания и Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 юни 2019

Купуваме 50% по-малко нови коли от гърците Германците ни изпреварват осем пъти по автомобили

Деветият фестивал на хайдушката песен събра над 300 самодейци от Търновско

Над 300 самодейци събра в лясковското село Мерданя традиционният фестивал на хайдушката песен.

„Събитието е свързано с миналото на мерданчани. Легенда разказва, че селото е било обитавано от хайдути и доказателство за това е намиращ се в околностите му хайдушки камък – исторически знак за гордите поколения. Преди девет години организаторите решиха да претворят историята в песни, стихове и въстановка с различни сюжети, представящи събития от отминалите хайдушки времена“, разказват организаторите.
От общински през първата година, още на следващото си второ издание фестивалът се е превърнал в регионален и предизвиква интереса на все повече участници.

Началото на събитието сложи изпълнението на кабагайда на Стефан Печикамъков и празникът започна с впечатляващи родопски песни, които представиха домакините на фестивала – Женският народен хор при читалище „Развитие 1902”, с. Мерданя с художествен ръководител Красимира Колева.

Тази година Хайдушкият фестивал събра в Мерданя на централния площад „Свобода” стотици участници, дошли да възпеят хайдутството и да представят песенни изпълнения с мотиви от живота на българите по време на робството. Двадесет колектива, от които и няколко детски групи, 14 индивидуални изпълнители, едно трио и няколко рецитатора, си тръгнаха от събора с много впечатления и емоции и разбира се, с много подаръци – сувенири и плакети на фестивала, национален флаг, българска погача и грамоти за участие. Форумът няма конкурсен характер, но е предпочитана културна изява за много самодейци и тази година народното ни изкуство събра на едно място от 4 до 86-годишни изпълнители на хайдушки песни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.