Деветият фестивал на хайдушката песен събра над 300 самодейци от Търновско

Над 300 самодейци събра в лясковското село Мерданя традиционният фестивал на хайдушката песен.

"Събитието е свързано с миналото на мерданчани. Легенда разказва, че селото е било обитавано от хайдути и доказателство за това е намиращ се в околностите му хайдушки камък – исторически знак за гордите поколения. Преди девет години организаторите решиха да претворят историята в песни, стихове и въстановка с различни сюжети, представящи събития от отминалите хайдушки времена", разказват организаторите.

От общински през първата година, още на следващото си второ издание фестивалът се е превърнал в регионален и предизвиква интереса на все повече участници.

Началото на събитието сложи изпълнението на кабагайда на Стефан Печикамъков и празникът започна с впечатляващи родопски песни, които представиха домакините на фестивала – Женският народен хор при читалище „Развитие 1902”, с. Мерданя с художествен ръководител Красимира Колева.

Тази година Хайдушкият фестивал събра в Мерданя на централния площад „Свобода” стотици участници, дошли да възпеят хайдутството и да представят песенни изпълнения с мотиви от живота на българите по време на робството. Двадесет колектива, от които и няколко детски групи, 14 индивидуални изпълнители, едно трио и няколко рецитатора, си тръгнаха от събора с много впечатления и емоции и разбира се, с много подаръци – сувенири и плакети на фестивала, национален флаг, българска погача и грамоти за участие. Форумът няма конкурсен характер, но е предпочитана културна изява за много самодейци и тази година народното ни изкуство събра на едно място от 4 до 86-годишни изпълнители на хайдушки песни.

Коментари

Задължително поле