Две момчета на 16 и 18 години са с опасност за живота след катастрофата край село Дибич

Менда Стоянова: Изненадана съм, че Сидеров иска оставката на Каракачанов

Прибират се военнослужещите и техниката от Сухопътните войски, участвали в учението „Мирен страж 2018“

Началникът на президентския кабинет Иво Христов: Готовността на Радев за разговор с Борисов не е покана за среща

Вижте как върви изграждането на третия лъч на метрото в София (ВИДЕО)

Грънчари ще мерят сили в Майсторската надпревара Съревнованието ще е през 2019 година

Полицаи и миряни почетоха жертвите от катастрофи

Отредиха обезщетение от 120 000 лева на пострадал при катастрофа в Търновско Друга жертва на ПТП ще получи от застрахователите 9000 лева

Заупокойна молититва в памет на жертвите на пътя отслужиха в „Св. Александър Невски“ (СНИМКИ)

С 15 машини и 870 т пясък и сол Монтана среща зимата

Прокуратурата протестира оневиняване на търновец, лихварствал в продължение на 12 години Георги П.С. дал заеми с лихви на 17 лица за 109 500 лева

Фандъкова разпореди да се създаде необходимата организация за снегопочистване

Апаши нападнаха гард с торба пари в Монтана Охранителят даде отпор и спаси оборота, има заподозрян

Откриха труп на общински служител от Петрич, изчезнал преди 10 дни

Самолет от Втората световна война се разби на паркинг в САЩ, двама загинаха

Деветокласници на тест за разбиране на текст

Деветокласници от цялата страна за първи път ще се явят на външно оценяване по функционална грамотност. Тестът ще бъде положен от представителна извадка от около 5600 ученици и ще се проведе на 30 ноември, съобщиха от Министерството на образованието.

Изпитът ще провери способността на учениците да осмислят, обобщават и тълкуват текст, както и да извличат и прилагат информацията в него. Текстовете в изследването могат да бъдат с различен контекст – личен, образователен, социален и професионален. То ще се проведе между 9 и 13 часа и ще е с продължителност един учебен час.

Инструментариумът е разработен от Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование и ще включва 24 задачи с избираеми и свободни отговори.

Външното оценяване по функционална грамотност е заложено в Националния план за действие в изпълнение на стратегията за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015-2016 г.
Резултатите ще бъдат представени на регионалните управления по образование и училищата до средата на декември. Чрез тях се предвижда да се разработят конкретни политики за преодоляване на съществуващите проблеми.

Според последните данни на инициативата „Образование 2030“ 40% от българските младежи на възраст между 15 и 16 години са функционално неграмотни. Те не разбират текстовете, които четат и не могат да приложат наученото в реални житейски ситуации. За сравнение в ЕС този процент е 20 на сто, а стремежът на общността е той да падне до 10% до 2020 година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.