На 24 януари 2019 да почерпят

Тръмп призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Путин и Ердоган обещаха да довършат „Турски поток“ до края на 2019 г. Двете страни ще засилят сътрудничеството си за стабилизиране на Сирия

И уискито жертва на Брекзит без сделка Производители предупреждават за оскъпяване на напитката и проблеми с износа й

Русия представи ракетата „нарушител“ на пакта със САЩ 9М729 накара Вашингтон да обяви, че излиза от подписания през 1987 г. договор с Москва

Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма „Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Висока лавинна опасност през следващите дни, ПСС съветва да бъдем внимателни в планината

Здравето опасно за българските лекари Поне четири са нападенията в спешни центрове последните дни

Ердоган: Развитието на отношенията между Русия и Турция влияе позитивно на регионалната сигурност

Депутатите узакониха проверки на публикации (обзор) Комисията за защита на личните данни има право да влиза в медии и да рови в компютрите на журналистите

Осигуряване след пенсиониране и облекчения за деца

Нинова покани Ахчиева в телевизията на БСП

3 млн. души губят акциите си от приватизацията АИКБ настояват да се оттегли предложението

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 януари 2019

Българско дружество купи банка в Молдова Холдинг “Доверие” взима 64% от Moldindconbank

Деветокласници на тест за разбиране на текст

Деветокласници от цялата страна за първи път ще се явят на външно оценяване по функционална грамотност. Тестът ще бъде положен от представителна извадка от около 5600 ученици и ще се проведе на 30 ноември, съобщиха от Министерството на образованието.

Изпитът ще провери способността на учениците да осмислят, обобщават и тълкуват текст, както и да извличат и прилагат информацията в него. Текстовете в изследването могат да бъдат с различен контекст – личен, образователен, социален и професионален. То ще се проведе между 9 и 13 часа и ще е с продължителност един учебен час.

Инструментариумът е разработен от Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование и ще включва 24 задачи с избираеми и свободни отговори.

Външното оценяване по функционална грамотност е заложено в Националния план за действие в изпълнение на стратегията за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015-2016 г.
Резултатите ще бъдат представени на регионалните управления по образование и училищата до средата на декември. Чрез тях се предвижда да се разработят конкретни политики за преодоляване на съществуващите проблеми.

Според последните данни на инициативата „Образование 2030“ 40% от българските младежи на възраст между 15 и 16 години са функционално неграмотни. Те не разбират текстовете, които четат и не могат да приложат наученото в реални житейски ситуации. За сравнение в ЕС този процент е 20 на сто, а стремежът на общността е той да падне до 10% до 2020 година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.