Девет клуба в Европа са недостижими по пари

Девет европейски клуба са абсолютно недостижими от конкуренцията, сочи финансов отчет на УЕФА. Най-много идват от Англия - "Манчестър Юнайтед", "Манчестър Сити", "Арсенал", "Челси" и "Ливърпул". Естествено, в елитната група са испанските "Барселона" и "Реал". А компания им правят германският "Байерн" и френският "Пари Сен Жермен".

Докладът на УЕФА сочи, че всеки от тези клубове печели по над 100 милиона евро на сезон от спонсори. В същото време повече от 700 европейски отбора не могат да стигнат котата от 1 милион. УЕФА твърди, че за 2015 г. общият приход на абсолютно всички клубове на Стария континент е 17 милиарда евро. Финансовата статистика се изчислява от 1996 г.

В английския футбол има 28 чуждестранни собственика, което е повече от отборите в 13-те най-силни други европейски първенства, взети заедно. Най-посетените мачове са на Албиона и в Германия. Най-голям оборот правят английските - 4,4 милиарда евро. И тук на второ място е Германия - 2,4 милиарда. Испания е с точно 2 милиарда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят