Девет месеца фекални води се изливат във Варненското езеро

Снимка: фейсбук

До края на лятото скъсаният подводен тръбопровод ще бъде ремонтиран

Скъсан подводен тръбопровод от 9 месеца замърсява Варненското езеро с големи количества фекални води. 3-километровото съоръжение, което отвежда отпадните води от южните квартали "Аспарухово" и "Галата" до пречиствателната станция в с. Тополи, е било построено в края на 2011 г. по програма ИСПА от фирма SFELINOS S.A. Възложител на проекта за близо 5 млн. евро е било МОСВ, а след финала му тръбопроводът е станал собственост на Община Варна и се оперира от местното "ВиК".

Месеци преди изтичане на 8-годишния гаранционен срок, на 20 август 2019 г. от водното дружество установили, че има авария. Смята се, че я е причинил кораб, преминаващ към порт Варна-запад. "Три пъти спускахме водолази на 13-14 м дълбочина. Видимостта там е минимална, а тръбата е под дъното", обясни пред "Труд" шефът на "ВиК-Варна" инж. Валентин Вълканов. Направено било и обследване със сонар. Установило се, че съоръжението е прекъснато по средата. Дневно по него минават близо 7000 куб/м отпадни води. От 1964 г. до построяването му те пак са се изливали в езерото, само че не в средата, а в края му, поясни Вълканов.

Заради замърсяването от РИОСВ-Варна са наложили месечна санкция на "ВиК" от 44 400 лв. "Глобяват ни, без да имаме вина, защото нито сме били възложител на проекта, нито сме причинили аварията. Това е парадокс, който обжалваме по съдебен ред, но в момента и съдът не работи", възмутен бе Вълканов. От Община Варна съобщиха, че още миналата есен са уведомили фирмата изпълнител да отстрани повредата в рамките на гаранционния срок. Тъй като това не се случило, средствата за предстоящия ремонт ще се търсят по съдебен ред. Нужните 1,3 млн. лв. вече са осигурени от МРРБ. Проектът за реконструкцията е готов и до десетина дни предстои да бъде подписан договор с изпълнител, уточниха от общината. Срокът за възстановяване на тръбопровода е 3 месеца, което означава, че замърсяването ще бъде спряно към края на лятото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България