Девет шествия и акции ще се проведат в София утре

Девет протеста ще се проведат в София утре, 11 януари - в деня на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС. Очаква се те, заедно с вече въведените ограничения в движението, да затруднят допълнително трафика в столицата. Това съобщи пред журналисти ст. комисар Антон Златанов, зам.-директор на СДВР.

По думите му, всички протестни акции са заявени в центъра на града. "Тези съпътстващи мероприятия ще затруднят придвижването на автомобили и граждани, повече отколкото делегациите“, категоричен е Златанов.

Един от протестите ще се състои сутринта – той е подкрепа на Истанбулската конвенция и няма да затрудни движението. Останалите са заявени в периода от 17.00 до 20.30 часа. Част от тях са свързани с изграждането на втория лифт в Банско - за и против, поясни ст. комисар Златанов.

"Провели сме срещи с организаторите и сме ги призовали за разбиране. Съгласували сме маршрути на движение, сборни и крайни пунктове, за да не пречат на делегациите“, добави шефът на СДВР.

Той уточни, че едната зона, в която ще има протести е бул. „Витоша“, бул. „Цар Освободител“, площад „Независимост“, пл. „Св. Александър Невски“. Другата е от паметника на патриарх Евтимий, бул. „Васил Левски“, бул. „Гурко“, бул. „Раковски“ и пл. „Св. Александър Невски“.

"Има на няколко пъти пресичане. Подготвени сме, нямаме притеснения. Утре сме във фокуса на всички европейски и световни медии. Демократична държава сме всеки има правото да изрази мнението си“, каза още ст. комисар Антон Златанов.

От СДВР увериха, че предприетите мерки за сигурност са гъвкави, така че да не пречат на движението на гражданите и превозните средства.

"Изготвени и проиграни са много варианти както за предвижване на делегациите, така и по линия на сигурността по линия на съпътстващи мероприятия – спортни, културни, протестни. Концентрацията ни в момента е за 11 и 12 януари, но като цяло напълно сме готови за тези 6 месеца. Самото председателство е възможност за държавата, но и предизвикателство за службите за сигурност“, поясни зам.-директорът на СДВР.

От утре сутринта ще се затвори така наречената градска градина на НДК и улиците около Двореца, където ще се паркира ще се извършат проверки. За района на НДК мерките действат от 1 декември до сега, като ще продължат да действат до края на юни месец.

„Събитията за тези 6 месеца са над 460, около 30 са на високо ниво. Ние ще даваме указания и информация какво и как се очаква да се случва. Призоваваме утре във вечерните часове гражданите да избягват движението в центъра“, обясни ст. комисар Антон Златанов.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право