Девненци дишат запрашен въздух

Снимка: Архив

13 превишения на праговите нива за фини прахови частици /ФПЧ/ са измерени в Девня през последните 3 месеца от автоматичната станция за мониторинг на въздуха, разположена в двора на градската поликлиника в квартал "Река Девня". Това съобщиха от пресслужбата на общината, позовавайки се на данни от Изпълнителната агенция по околна среда.

Последното наднормено запрашаване в Долината на химията е измерено на 14 януари, когато датчиците са отчели 1,49 микрограма ФПЧ на кубически метър въздух - почти три пъти над допустимите норми. В още три дни от средата на ноември до момента показателите са били сходни, а на 20 декември миналата година замърсяването е достигнало до 1,60 µg/m3. Опасно запрашен с токсични прахове частици въздух са дишали девненци и в три последователни дни по Коледа - 24, 25 и 26 декември.

Основна причина за замърсяването на въздуха е масовото използване на твърдо гориво в битовия, обществения и промишления сектор, съчетано с неблагоприятните метеорологични условия, а резултатът е повишен риск от възникване на дихателни проблеми, инфаркти и рак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони