Каракачанов за срещата Турция – ЕС във Варна: България може да бъде много сериозен фактор за решаване на проблемите на Балканите

Арестуваха 38-годишен мъж за приготвяне на метамфетамин в Симеоновград

Борисов за срещата с Ердоган във Варна: Голямо доверие от ЕС и огромна отговорност за България Тереза Мей обвинила Русия с "висока степен на вероятност" за случая "Сергей Скрипал"

Социалният министър: Новата концепция за хората с увреждания няма за цел да отнема права

Повдигнаха обвинение на търновец за притежание на 260 порнографски файла с непълнолетни

Катастрофа затвори Ришкия проход, двама души са ранени

Откриха 102 ампули морфин в склад в Търново

Заловиха двама непълнолетни, извършили 7 кражби за броени дни Момчетата обирали автомобили в Горна Оряховица и Лясковец

Над 150 кита бяха открити заседнали на плаж в Австралия

Още няколко страни от ЕС обмислят изгонването на руски дипломати

Сцепление в снега без 4х4 Новият SUV се представя солидно, макар че не разполага с двойно предаване

Срещата на върха ЕС – Турция във Варна ще се състои

Ограничено е движението през проходите “Рожен” и “Превала”

Министър Ангелкова: Ще имаме удължаване на зимния сезон

ЕС изрази солидарност с Великобритания по случая със Сергей Скрипал

Девня обезопасява със свои пари резервоара с отрови в „Полимери“

Община Девня ще финансира операция по прехвърлянето в безопасен резервоар на промишлените количества ди- и трихлоретан, които се съхраняват във фалиралия химически завод „Полимери“.

Това се налага според кмета Свилен Шитов, за да се гарантира пълната безопасност и населението и околната среда, съобщиха от пресслужбата на общината. От там припомнят, че в началото на месеца областният управител на Варна Стоян Пасев обяви обществена поръчка за премахване и обезвреждане на химическите вещества. Спечелилият конкурса ще трябва да ги натовари, транспортира зад граница  и да ги предаде за утилизация. Въпреки това Община Девня реши да елиминира всякакви потенциални рискове, поради което ще освободи цялото съдържание на силно корозирал съд с трихлоретан. През две зими те бяха прехвърлени аварийно в друг резервоар, защото първият беше протекъл, но немалка част остана в него. За това трябва да бъде изцяло освободен от тежките фракции, защото са силно агресивни към метала и има опасност от внезапен теч.
За да може Община Девня да си върне средствата, които ще инвестира в операцията по прехвърлянето на химикалите, кметът ще трябва да обяви частично бедствено положение на територията на „Полимери“, както се случи и преди близо 3 години. Именно прилагането на тази мярка ще даде основание на местната власт да поиска от ресорната междуведомствена комисия към Министерския съвет да й възстанови всички похарчени средства за целите на аварийната операция, която трябва да се реализира до края на ноември тази година. В “Полимери” има 3000 т от опасния трихлоретан, който ако гръмне, може да предизвика екокатастрофа от Девня до Варна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.