Девня ще печели от фотоволтаици

Зелена улица за изграждането на фотоволтаична електоцентрала /ФВЕЦ/ даде общинският съвет на Девня.

Проектът е на "4Б СОЛАР" ЕООД и трябва да се реализира на три етапа до края на 2022 г. Централата ще се разположи върху 4 общински имота - десета категория пасища, като за целта кметът Свилен Шитов ще сключи договор с инвеститора за учредяване на възмездно право на строеж за срок от 50 г., решиха съветниците.

Инвестицията от над 100 млн. евро ще вкара в местния бюджет около 4 млн. лв. само от разрешителното за строеж, които ще бъдат вложени в благоустройство на града, обясни кметът. В добавка фирмата ще превежда по сметката на общината по 200 евро на мегават въведена в експлоатация мощност за целия период на договора. Наемът на имотите, върху които ще се поставят  фотоволтаичните модули с обща мощност до 180 мегавата, е 110 000 лв.

"Сделката осигурява предпоставки за развитие на инвестиционния процес, ще увеличи приходите в местната хазна,  ще създаде нови работни места, а самото съоръжение ще е от обществена полза", обобщи Свилен Шитов. По думите му с инвеститора са водени предварителни разговори да покрива 60% от разхода на Девня за улично осветление. Кметът бе категоричен, че проектът не изисква сеч на дървета, а фотоволтаиците ще бъдат поставени на достатъчна височина, за да продължат земите отдолу да се ползват като пасища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес