Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на "Винария 2017" в Пловдив

За първи път в 25-годишната история на международната специализирана изложба "Винария" в Пловдив бяха дегустирани висококачествени белгийски шоколади с различни сортове български вина. Те бяха специално подбрани от експерта в какаото Катя Харискова и председателя на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов.

Двамата представиха тънкостите при съчетаването на тези любими на повечето хора продукти. На посетителите бяха предложени 4 селекции. В първата бяло вино Совиньон блан реколта 2016 бе съчетано с шоколад "Перу 64", който е с 44-процентно съдържание на какао и аромат на цитрусови плодове. Второто предложение бе за комбинация на класическо вино Пино ноар (2012) с млечен шоколад "Еквадор 71".

Купажното вино от стари реколти Каберне Совиньон, Сан Дженовезе и Аликант Буше (2010) бе хармонично съчетано с шоколад "Коста Рика 38", който е с по-препечени какаови зърна. По неповторим начин бе предложено десертно вино "Ркатицели" (2008) с бял шоколад "Доменикана 31".

Пенливите вина от сортовете Шардоне и Мискет също чудесно се съчетават с белия шоколад, твърдят специалистите и препоръчват комбинация на фин млечен шоколад с Пино ноар или с младо Мерло, а червените вина с пикантни нюанси - с тъмните и горчиви шоколади, които имат мощно въздействие върху сетивата.

Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-силно е усещането на танините, категорични са експертите. Те съветват при експериментирането с различни видове шоколади да се започва от по-леките и постепенно да се върви към по-тъмните. Учените препоръчват чаша червено вино и парче шоколад всеки ден, за да сме здрави. Според тях червеното вино и шоколадът са полезни за повишаване на имунитета, за сърцето и при лечението на артрит и настинки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България