На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Избили на сляпо животните в Странджа Не е установен дори щамът на болестта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 юли 2018

Румяна Милова, дирекция „Паркиране и мобилност“ пред „Труд“: Въвеждаме нощен служебен абонамент за „синя зона“ в София Центърът за градска мобилност ще осигури патрул и паяк

Дегустация на шоколад с български вина на „Винария 2017“ в Пловдив

По повод 25-ата годишнина на международната специализирана изложба „Винария“, която ще се проведе от 22 до 26 февруари в панаира в Пловдив, Националната лозаро-винарска камара подготвя богата съпътстваща програма. Сред акцентите в нея е дегустация на висококачествен белгийски шоколад с различни български вина. Според експертите по-леките и елегантни ароматни вина подхождат на по-мек и маслен шоколад.

Пенливите вина от сортовете Шардоне и Мискет хармонично се съчетават с белия шоколад. С Мускат или Ризлинг, с Пино ноар или с младо Мерло чудесно се комбинира финият млечен шоколад, а червените вина с пикантни нюанси са изключително подходящи за тъмните и горчиви шоколади, които мощно въздействат върху сетивата. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-силно е усещането на танините, твърдят специалистите.

Експертите съветват при експериментирането с различни видове шоколади да се започва от по-леките и постепенно да се върви към по-тъмните. За да сме здрави, учените препоръчват чаша червено вино и парче шоколад всеки ден. Според тях червеното вино и шоколадът са полезни за повишаване на имунитета, за сърцето, помагат също и срещу артрит и настинки. Изследване на учени от университета в английския град Нортъмбри показва, че шоколадът и виното имат положително влияние върху работата на мозъка – в тъмните шоколади и виното се съдържат полифеноли, които разширяват кръвоносните съдове, като ускоряват притока на кръв към мозъка. Заедно с кръвта там попадат кислород и захари и в резултат на това човек започва да се справя по-бързо и лесно със сложните изчисления. „Ще се опитаме да покажем съчетаването на различни видове висококачествени шоколади със съответстващите им български вина, което до момента не сме правили на „Винария“, коментира председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев.

Дегустацията „Вино и шоколад“ ще се проведе за първи път в рамките на „Винария 2017“. Посетителите на изложението ще имат възможността да се насладят на „Тръпката на сладко тайнство и омайно вълшебство“ на 24 февруари от 13 часа в палата 11 на панаирния комплекс в Пловдив. Инициативата се организира в партньорство с Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и вносителя на белгийски шоколад у нас „Пуратос България“ АД.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.