Обвиниха и Джийн Симънс от „Кис“ в сексуален тормоз

Трима тийнейджъри задържани в Пазарджик за кражба на 30 гълъба и немска овчарка

Запушен комин остави без дом майка с две болни деца в пловдивско село

Благотворителна коледна изложба базар за 16-годишно болно момиче откриват в Пазарджик

Прострелян в главата търновец иска обезщетение от 500 000 лева

Радев: Решенията в отбраната се взимат хаотично и „на парче“ Казусът с мораториума на лекарствата е морален въпрос, каза президентът

Един загина, четирима са ранени при катастрофа до Стара Загора

Красимир Каракачанов: Лифт на Банско ще има

Цвета Караянчева: Нито един онкоболен няма да остане без лечение

Различните колонии мравки имат собствена индивидуалност

Коалиция „За да останат хора в България“: Подкрепете промяната на плана за управление на Национален парк Пирин

Полският Сенат одобри два спорни законопроекта за съдебната система

Котка оцеля след 40-минутно пране в пералня на 30 градуса

Заболелите от хепатит в Пловдивско скочиха над 2 пъти за седмица

Кирил Добрев: Корупция и бедност вървят ръка за ръка

Дегустация на шоколад с български вина на „Винария 2017“ в Пловдив

По повод 25-ата годишнина на международната специализирана изложба „Винария“, която ще се проведе от 22 до 26 февруари в панаира в Пловдив, Националната лозаро-винарска камара подготвя богата съпътстваща програма. Сред акцентите в нея е дегустация на висококачествен белгийски шоколад с различни български вина. Според експертите по-леките и елегантни ароматни вина подхождат на по-мек и маслен шоколад.

Пенливите вина от сортовете Шардоне и Мискет хармонично се съчетават с белия шоколад. С Мускат или Ризлинг, с Пино ноар или с младо Мерло чудесно се комбинира финият млечен шоколад, а червените вина с пикантни нюанси са изключително подходящи за тъмните и горчиви шоколади, които мощно въздействат върху сетивата. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-силно е усещането на танините, твърдят специалистите.

Експертите съветват при експериментирането с различни видове шоколади да се започва от по-леките и постепенно да се върви към по-тъмните. За да сме здрави, учените препоръчват чаша червено вино и парче шоколад всеки ден. Според тях червеното вино и шоколадът са полезни за повишаване на имунитета, за сърцето, помагат също и срещу артрит и настинки. Изследване на учени от университета в английския град Нортъмбри показва, че шоколадът и виното имат положително влияние върху работата на мозъка – в тъмните шоколади и виното се съдържат полифеноли, които разширяват кръвоносните съдове, като ускоряват притока на кръв към мозъка. Заедно с кръвта там попадат кислород и захари и в резултат на това човек започва да се справя по-бързо и лесно със сложните изчисления. „Ще се опитаме да покажем съчетаването на различни видове висококачествени шоколади със съответстващите им български вина, което до момента не сме правили на „Винария“, коментира председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев.

Дегустацията „Вино и шоколад“ ще се проведе за първи път в рамките на „Винария 2017“. Посетителите на изложението ще имат възможността да се насладят на „Тръпката на сладко тайнство и омайно вълшебство“ на 24 февруари от 13 часа в палата 11 на панаирния комплекс в Пловдив. Инициативата се организира в партньорство с Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и вносителя на белгийски шоколад у нас „Пуратос България“ АД.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.