Дегустират менюто на победата край паметника на Альоша

Менюто на победата, с което съветските солдати са стигнали от Ленинград и Москва до Берлин, ще могат да изпробват жителите и гостите на Пловдив, изкачили Хълма на освободителите (Бунарджика) навръх 9 май. След церемонията по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Альоша, всеки ще може да разгледа полевата кухня, военната палатка и оръжейни експонати от Втората световна война, както и да опита от истинското меню, с което са се изхранвали съветските войни. То включва купичка гречка (каша от елда), сандвич със сланина и кисела краставичка върху черен хляб и чашка с водка и е осигурено от съорганизаторите на тържествата по случай 72-годишнина от края на Втората световна война от "Авиамаш".

Над 300 души - наследници на участниците в борбата срещу фашизма (1924-1945 г.) ще се включат в шествието парад на Безсмъртния полк и с портрети в ръце на своите предшественици ще потеглят в 11 часа от Дома на културата "Борис Христов" към върха на Хълма на освободителите. За възрастни и по-трудноподвижни граждани и хора с увреждания организаторите на парада са осигурили извозване с микробуси от подножието на Бунарджика до паметника на Альоша. В официалната церемония ще се включат посланиците на Русия и Казахстан Анатолий Макаров и Темиртай Из

бастин, почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов и космонавтът изпитател Урал Султанов. Кулминацията на честванията ще е уникално светлинно шоу със 72 огнени салюта, които в 20 часа ще украсят небето над Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България