Дейвид Бауи - извънземно, нацист или магьосник

Гласуваха за него пред Чарли Чаплин, Били Холидей и Мерилин Монро

Спрямо дрогата е човекът-прахосмукачка, избрал след много експерименти кокаина

Той е огнедишащ, пансексуален, извънземен мутант, кръстоска между хуманоид и куче

Дейвид Бауи беше избран за най-великият артист на ХХ век от зрителите на шоуто на Би Би Си "Икони". Мнозинството гласували го предпочетоха пред Чарли Чаплин, Били Холидей и Мерилин Монро. Талантът му избухва през 1969 г. като фойерверк, чиито светлини се разлитат на всички страни - точно така музиката на Бауи се разпръсква в съществуващи и тепърва зараждащи се жанрове. Множеството стилове и персонажи в творчеството на Бауи го превръщат в загадка: Кой всъщност е той? Странният му вид - блед, слаб, дългокос и с различни очи, музиката - твърде напредничава за времето си, футуристичните видеоклипове, всичко това е повод за какви ли не спекулации. Ще ви представим най-драстичните.

Той е огнедишащ, пансексуален, извънземен мутант, кръстоска между хуманоид и куче. Не, той е андроид, който е спуснат чрез телепортация от някой от пръстените на Сатурн с една цел - да отприщи Четвъртия райх на Земята. Всъщност е пратен от извънземните, за да изшмърка целия кокаин на света. Това са част от слуховете за Дейвид Бауи - най-екзотичният, мистериозен и обсъждан изпълнител и най-голямата загадка в света на рока.

1. Извънземен е

Доказателства: Вижте му очите! Едното синьо, другото кой знае какво, гледат в различни посоки, все едно са си сърдити едно на друго. А песните му? В ранните си творби сякаш е обсебен от Космоса - като почнем от фаталната космическа разходка на астронавта Майор Том в Space Oddity и преминем през Starman. Дори името на бандата му от 70-те е “Марсианските паяци” (The Spiders from Mars). Да вземем футуристичната визия на Aladdin Sane и Diamond Dogs. Във фантастичния филм “Човекът, който падна на Земята” (The Man Who Fell To Earth) е първата роля на Бауи в киното - и какъв играе там? Марсианец. Отделно, че той самият разправя наляво и надясно, че е извънземен, но вината за това може да хвърлим върху наркотиците.

По отношение на извънземния му произход доказателства няма, но очите на Бауи всъщност не са различни.

Хетерохромията, при която човек има различен цвят зеници, е рядка аномалия. Но Бауи няма хетерохромия. Той страда от състояние, наречено анизокория - зеницата на лявото му око не може да се разширява и е постоянно свита. Това създава илюзията, че двете очи са в различен цвят. Манията по извънземните се предава на поколението му и синът му Дънкан Джоунс става режисьор на научна фантастика. Най-известният му филм е “Луна” (Moon).

2. Бил е нацист

Доказателството: докато записва през 1975 г. Station To Station, певецът се заравя в четене на исторически книги за Хитлер, колекционира нацистки предмети и описва персонажа си Тънкият бял херцог като “чист ариец, малко нещо фашист”. Всичко това, плюс фактът че е задържан на границата някъде в социалистическия лагер да пренася антики от нацизма, кара хората да се съмняват, че душата му е кафява.

Вярно ли е? Има нещо в тези твърдения. В China Girl - песента, която пишат заедно с Иги Поп в Берлин и която през 1977 г. е включена в дебютния соло албум на Иги “Идиотът”, Бауи пише за “видения за свастики” и “големи планове”. По-късно през 1993 г. обяснява увлечението си така: “Интересът ми към нацистите се корени в предположението, че преди войната са дошли да търсят Светия граал в Гластънбъри. А че са расисти и са затворили евреите в концлагери, се беше изпарило от ненормалната ми глава по онова време.”

3. Бисексуален е

Факт. През 1973 г. той се обявява за бисексуален. Но вече в зряла възраст твърди, че това е било просто етап в развитието му. Въпреки, че има два брака - с Енджи до 1980 г. и после с модела Иман до 2016 г, той не е отричал, че харесва и мъже. Всъщност в биографията на Мик Джагър (Mick: The Wild Life And Mad Genius Of Mick) авторът Крис Андерсън цитира Енджи, която разказва как един път заварила Мик и Дейвид голи в кревата. “И за секунда не ми е минало през ума, че може и да не са правили секс.” Беквокалистката Ава Чери разказва в същата книга, че “Мик и Дейвид бяха луди един по друг. Въпреки, че много пъти сме си лягали да правим тройка, накрая все се оказвах в ролята на зрител.”

4. Станал окултист

Още като ученик се увлича по будизма и дори иска да стане монах, но неговият гуру му казва, че този живот не е за него. Впоследствие в духовните си търсения Бауи се увлича по мистика Алистър Кроули и други разни “магьосници”, чете всевъзможна литература, интересува се от митовете за крал Артур и Кабала. Той описва албума си Station To Station като пропит с религиозни идеи и “най-близкото до манифест, което съм писал.” След излизането на албума през 1976 г. се оттегля в имение в Лос Анджелис да чертае пентаграми по стените и по килимите и да вика демони. По време на записи спира, за да изгони жените на хората, с които работи, убеден, че са вещици. Даже вярва, че двама фенове заговорничат да откраднат спермата му, за да бъде заченат с нея Антихриста. Доказателства можат да се намерят и в стиховете му, например: “Не поглеждай към килима, там съм нарисувал нещо ужасно” в Breaking Glass.

5. Почитател на белия прах.

По отношение на дрогата, Дейвид Бауи е човекът-прахосмукачка, избрал след много експерименти кокаина като своята “сродна душа”. Започва през 70-те и успява да се откачи едва през 80-те, когато получава бащински права над сина си.

Бауи записва плочи, играе в киното (последно в ролята на Анди Уорхол във филма “Баския”, с режисьор художникът Джулиан Шнабел), колекционер на картини е, той също рисува - свои портрети и дизайни за тапети, в борда на издателите на сп. “Съвременни художници” е, пише арт рецензии за същото издание. Сам себе си описва като “артист-популист и постмодерен будист, порещ вълните през хаоса на ХХ век.” Това кара някои да смятат, че най-лошият му грях е претенциозността.

Извънземният Дейвид Бауи напусна света на 10 януари 2016 г., два дни след 69-ия си рожден ден, когато пусна последния си албум Blackstar.

 

Топ 10

Най-добрите му албуми

The Man Who Sold the World, 1971 - първият му пробив след излизането на песента Space Oddity, но албумът не пожънва голям комерсиален успех и бива преоткрит по-късно.

Hunky Dory, 1971

The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, 1972. Известен още като "Зиги Стар", този албум за една нощ превръща Дейвид Бауи от известен изпълнител в рок бог.

Aladdin Sane, 1973

Diamond Dogs, 1974

Young Americans, 1975

Heroes, 1977

Low, 1977

Scary Monsters (And Super Creeps), 1980

Blackstar, 2016

(Класацията е на сп. “Ролинг стоун”)

 

Юбилей

Майор Том на 50

Пускането на сингъла Space Oddity съвпада с изстрелването на “Аполо 11”

 

“Земя вика майор Том. Не ви чуваме, има проблем... Яко!” Особено, ако звучи, докато се опитваш да кацнеш на Луната. Би Би Си предава пряко мисията “Аполо”, озвучена от първия хит на Дейвид Бауи Space Oddity. В песента, известна още като Ground Сontrol to Major Tom, един астронавт – майор Том, излита в космоса, но остава там, заради авария, затворен “в консервна кутия” и “далеч над света”. Сингълът Space Oddity излиза на 11 юли 1969 г., 5 дни преди изстрелването на “Аполо 11” и 9 дни преди кракът на Нийл Армстронг да стъпи на Луната. Съвпадението не е нарочно поне не от страна на Дейвид Бауи, който прави демото през януари 1969. Мениджмънтът му обаче решава да се яхне на вълната на полета до Луната. Заглавието Space Oddity е заигравка с излезлия наскоро филм на Стенли Кюбрик “2001: Космическа одисея” (A Space Odyssey). Дейвид Бауи многократно в интервюта е подчертавал, че този филм го е пленил моментално. Гледал го е 5-6 пъти - “всеки път друсан на черешата” и заради него създал хита за майор Том. Този герой остава постоянно в творчеството на Бауи и се споменава впоследствие и в Ashes to Ashes, в която “знаем, че майор Том е наркоман”, в Hallo Spaceboy, New Killer Star и Blackstar.

Space Oddity e първият пробив на Бауи. Влиза в топ 5 на британската класация и е една от 4-те негови песни, които влизат в Залата на славата на рокендрола.

Коментари

Задължително поле