Дейвид Линч - Отвъд стената на съня

Дейвид Линч на 75 години! Великият манипулатор на мистерии и материи, виртуозният император на странните сънища и незабравимите кадри може да погледне назад към кариера, изпълнена с триумфи и защита на авторското кино. Човекът, който създаде „Синьо кадифе“, „Диво сърце“ и „Туин Пийкс“ продължава да вдъхновява и да убеждава младите, че не трябва да гледат филми „на скапаните си телефони“. 

В последните години той прави основно късометражки и документални проекти, но вече работи по нов игрален сериал със заглавие „Unrecorded night“. Това трябва да е голямото му завръщане след като през 2017-а той отново влезе в заглавията с третия сезон на легендарния си сериал „Туин Пийкс”.

Също като совите, при Линч творческите планове никога не са това, което са. Пред две години Линч отново влезе в заглавията с третия сезон на легендарния си сериал „Туин Пийк“. Завръщането на агента на ФБР Дейл Купър, изигран от Кайл Маклоклан, в градчето на мистерии и странни образи Туин Пийкс получи високи оценки от критиците, но не успя да стане масивен зрителски хит. Ала Линч никога не е търсил съзнателно да привлича широката публика към своите произведения. 

Дейвид Линч започва своята кариера като художник, но преминава в киното, където получава възможност да разгърне своята богата палитра от визуални концепции. Той е определян като най-важния сюрреалист на своето време и един от най-влиятелните режисьори на планетата.

Линч снима странни, визуално пленяващи, сексуално заредени, наситени с насилие и тревожна атмосфера филми. Той почти винаги отказва да дава обяснения за конкретни режисьорски и сценарни решения и смята, че интерпретацията на всеки отделен зрител не бива да бъде замърсявана от допълнителни разяснения. За него филмите трябва да са преживяване за сетивата и емоциите, а не математически задачи за разрешаване. Въпреки това преди години той си позволи да даде улики за разгадаването на мистерията около един от най-успешните му филми - „Мълхоланд Драйв”.

През 80-те години Линч надскача и без това солидната си репутация, придобита с „Гумена глава”, с изключителните произведения „Човекът слон” и „Синьо кадифе”. В началото на следващото десетилетие триумфира с наградата „Златна палма” в Кан с перверзната приказка „Диво сърце” с Никълъс Кейдж и Лора Дърн. Успешната траектория продължава с „Туин Пийкс”. Този мистичен сериал пренаписва правилата на криминалните поредици, играе с жанровите кодове и конвенции, преформулира цялата телевизионна естетика и се превръща в модерна класика и културен феномен.

Преди две години получи почетен „Оскар” на специална церемония в Холивуд и на 73 години най-накрая взе наградата, която отдавна беше заслужил. Ексцентричният американец благодари на организаторите и шеговито ги поздрави за техния „интересен вкус”. Линч е от онези безкомпромисни автори, които никога не са правили кино, за да печелят награди. 

Дейвид Линч комбинира еротика и насилие, кръв и красота, поезия и кошмари, романтика с нихилизъм. Той е майстор на абсурда и странните, внушителни образи. Без неговият авторски почерк голямото кино щеше да бъде по-бедно и безинтересно. Той може да прокара тръпки по гърба ни с тривиални на пръв поглед образи като телефон в празна стая или чаша кафе в закусвалня. Или да ни изкара акъла с черно-бял кадър на малка маймунка в официален костюм. Линч ни стимулира да погледнем под повърхността и отвъд стената на съня. Въпреки страха от непознатото и странното.. Или може би точно заради него. 

 

„Синьо кадифе“ промени американското кино

Дейвид е един от най-интересните творци в цялата история на американското кино. Той е безкомпромисен визионер и мечтател. „Синьо кадифе“ промени начина, по който се гледа и говори за мейнстрийм кино в тази страна. Линч може да улови кошмарите на Америка, но да инжектира в тях магията на мечтата, лудостта на въображението. „Туин Пийкс“ си остава един от най-важните телевизионни сериал на всички времена.

Мартин Скорсезе, режисьор и продуцент

 

Различният режисьор

Винаги ще бъда безкрайно благодарна на Дейвид, че ми даде шанс да участвам в неговия филм „Мълхоланд Драйв”. Това беше едно изключително преживяване, което ме направи истинска актриса и изстреля кариерата ми. Нямаше да съм това, което съм сега, без този филм. 
Дължа толкова много на Линч. Той не е като другите режисьори и хора в Холивуд. Толкова е нестандартен и вдъхновяващ. Дейвид е различният режисьор на Америка. И не само.

Наоми Уотс, актриса 

 

И двамата не можем без кафе и понички

Страшно много се вълнувах, когато след години пак се работих Дейвид по специалните нови епизоди от „Туин Пийкс”. Специалният сезон успя да очарова почитателите на оригинала. Уверен съм, че свършихме много и качествена работа. Нямах търпение да споделя това със зрителите. 

А Дейвид е просто великолепен човек. И той като мен обича хубавото кафе и вкусните понички. Те ни събраха и формирахме приятелство около подобни неща. С него се разбираме на толкова много нива, работата ни е нещо повече от изпълняване на договори и професионални телевизионни ангажименти. Дейвид е специален човек.

Кайл Маклоклън, актьор

Дойде в България да говори за медитация 

Линч е личност с интереси в много области. Той рисува и прави музика, издава албуми, медитира и промотира по света ползите от трансценденталната практика за медитация. Преди години беше в България, където изнесе лекция по темата и си припомни някои от най-интересните моменти в легендарната си кариера. 
Апреди време навлезе и в бизнеса с нощните заведения, след като откри клуб в Париж, вдъхновен от неговия филм „Мълхоланд Драйв“.

Коментари

Задължително поле