На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Дейци на културата почетоха библиотекарите

Юлия Цинзова открива празничните прояви за Деня на библиотекаря

Професионалният празник на библиотекарите е на 11 май и се чества официално в България от 2006 г. На 10 и 11 май в Столичната библиотека се състояха множество събития за отбелязване на празника. Директорката Юлия Цинзова беше избрала за мото на проявите мисълта на Еразъм Ротердамски „Моята родина е там, където е моята библиотека“.

Гости на тържеството бяха десетки писатели и културни дейци. Мисията на Столична библиотека и нейния екип е да съхранява и дигитализира паметта на столицата и книжовното ѝ богатство. Гост на празника беше доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община, който отправи приветствие и подчерта приноса на библиотечното дело за културата на града ни: „От името на нашия кмет – г-жа Фандъкова, и от мое име, честит празник! Библиотеката е крепост на духа, царство на знанието, мястото, където се изграждат най-важните качества у младия човек, свързани с израстването му като личност професионалист, като носител на частица от гениалния дух на славянските просветители Кирил и Методий, чийто старостилен празник е на 11 май. Да, трябва да го кажем: библиотекарите са продължители на тяхното дело! Продължители на това, което те понесоха, за да имаме духовност и идентичност. Българщината не е възможна без вас, без библиотеките! Бъдете благословени!”

В словото си Юлия Цинзова обобщи дейността на библиотеката и оповести, че започва дългоочакваният ремонт на фасадата и цялата сграда: „Честит празник, колеги! Започнаха нашите „Отворени врати” – вече 54 хиляди са нашите читатели. Работят дигиталните ни пратформи, библиобусът е на площада, от началото на годината 350 хиляди читатели са посетили библиотеката. Тези дни се опитахме да слеем празника на Светите братя Кирил и Методий с Деня на Европа. Можете да разгледате изложбата „Уникални пощенски картички и албуми” и „Събуждащият книгите” – тя представя известни български писатели, публицисти и общественици, чиято работа като библиотекари е малко позната”. Юлия Цинзова обяви, че управляваната от нея институция е учредила Годишна стипендия за студент от УниБИТ в трети курс, който би продължил да работи след завършването си при тях.

В приветствието си проф. д. ик. н. Стоян Денчев каза: „В Древния Египет вторият най-важен човек след фараона е бил библиотекарят. И днес специалистите, които работят в Конгресната библиотека в САЩ, са високо ценени. Сред тях има шестима българи – наши възпитаници. В УниБИТ всяка година кандидатстват стотици млади хора за специалност „Библиотекознание” – това е важно за духовността на нацията ни”.

Думи за мисията на библиотеката отправиха писателите Владимир Зарев, Георги Константинов, Михаил Вешим и Деян Енев, журналистката Валерия Велева и председателят на Държавна агенция „Архиви” Михаил Груев.

„Г-жа Цинзова превърна Столичната библиотека в едно величествено духовно обиталище” – каза Владимир Зарев.

Бяха връчени награди в конкурса „Библиотекар за един ден”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.