Декември ще бъде рай за търговете на картини

Иван Бояджиев, „Портрет на Мария Стоилова“

 

За продажбите на картини декември е това, което е август за търговията с плажни принадлежности.

Всички големи аукционни къщи обявиха датите на своите търгове през идния месец: „Виктория“ - на първи, за което „Труд“ вече писа, „Ракурси“ - на седми, „Аполон и Меркурий“ - на осми, и „Енакор“, които имат търг идния четвъртък, а следващият им ще е преди 20 декември , но все още не е уточнена датата.

Помолихме организаторите от „Аполон и Меркурий“ да издадат предварително няколко акцента в търга.

Ярослав Вешин

Чешкият майстор живописец е живял и творил в България и е сред колосите на българското изобразително изкуство в края на XIX и началото на ХХ век. На търга е представен с два безспорни шедьовъра - първият е картината „След лов“, рисувана в София през 1910 г. На търга в „Гранд хотел София“ цената й ще бъде 53-63 000 евро.

Второто маслено платно на Вешин е „Казашки лагер“, което чехът е рисувал в Мюнхен, преди да дойде и да се установи в България. Любопитно е, че картината е закупена от търг на световния аукцион „Кристис“ в Ню Йорк за 71 000 долара преди десетина години, което е удостоверено с документи. Нейната цена у нас ще е около 33 000 евро.

Бенчо Обрешков

Един от най-великите български живописци е учил, живял и творил във Франция през младостта си. При бомбардировките над София през 1944 г. повече от 250 негови картини са унищожени. За щастие „Момиче с петел“ не е сред тях, картината е от по-късен период. Първоначалният й вариант е откупен и се намира днес в Държавния музей на Москва. Това е една от двете известни авторски реплики на платното (все пак и Ван Гог е нарисувал над 30 варианта на своите „Слънчогледи“, нали?). Очаква се „Момиче“ да се продаде за 5-6000 евро.

Иван Бояджиев

Интересното на този невероятен портрет на Мария Стоилова (1898 - 1964) е, че тази жена е една от най-портретираните в българската живопис. Освен от Иван Бояджиев тя е изобразявана още от класиците Дечко Узунов, Андрей Николов и Султана Суружон. Този портрет в своята модерност изпреварва други по-късни образци като Ана Каменова, рисувана от Иван Милев, женските портрети на Иван Нинов и др.

Причината за изобилието от изображения на Мария Стоилова не се крие само в нейната красота. Тя е била съпруга на известния театрален режисьор Стоил Стоилов и е била безспорен естет и корифей в модата през първата половина на миналия век.

Цената на картината се движи в рамките на 10-12 000 евро.

Иван Милев

Роденият в Казанлък Иван Милев Лалев е български художник и сценограф, един от основните представители на българския сецесион. Той е самороден и удивителен талант, изгрял ослепително, но творил трагично кратко. Художникът умира от грип на 25 януари 1927 г., ненавършил 30 години.

По дълбочина на вникване в българската народна съдба той е най-ярката фигура на 20-те години на ХХ век. Милев е от големите майстори на темперната и акварелната техника в българското изобразително изкуство. Социалната тематика не му е чужда. Доказателство е този акварел „Бежанци“, толкова актуален и днес. Новият му собственик ще трябва да наддава при начална цена 4500 евро.

Гошка Дацов

Символистите винаги са били загадъчни, само Салвадор Дали е достатъчен като пример. Гошка Дацов (1885 - 1917) е сред ярките представители на това течение в България, а заглавието на тази творба - „Водорасли“, ни стресва, трогва и очарова. Може да е ваша срещу около 5000 евро.

Борис Димовски

Борис Димовски (1925 - 2007), гениалният български карикатурист, който при комунизма се осмели да илюстрира епиграмата на Радой Ралин „Сит търбух за наука глух“ с рисунка на прасе, чиято опашка бе завита като подписа на Тодор Живков, също е представен на този търг с подвързана книжка с карикатури. Те са 127 на брой, като всяка може да бъде отделена и рамкирана. Цената е 1500 евро.

Фотография - за първи път!

На този търг „Аполон и Меркурий“ си позволяват за първи път творчески експеримент - предлагат фотография. Участват с по две творби Цветан Томчев (от в. „Труд“!), Станимира Ройдева, Милан Христев, Ивайло Стоянов и Иван Григоров.

С този търг, 103-ти поред, „Аполон и Меркурий“ бележат 30-годишнината на аукционната къща. Тя е създадена през 1986 г. по силата на тогавашния Указ 56. На предварителния оглед на картините на 7 декември и на самия търг на 8 декември в „Гранд хотел София“ входът е свободен. По време на търга организаторите ще приложат своята запазена марка наддаване на сляпо, като опцията blind в покера. Там се показва картина, опакована в хартия, като се обявяват само инициалите на автора и сюжета на творбата. Всеки може да рискува. Така например преди години картина, анонсирана като „Звездно небе със златни звезди“ от П. Х.“, достигна „на сляпо“ 12 000 евро. Оказва се „Звездна нощ“ от Панайот Христов, по-известен като Сирак Скитник.

На 8 декември шест от „скритите картини“ ще бъдат опаковани с тази статия на в. „Труд“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура