Вицепрезидентът дари месечната си заплата на столичната Спешна помощ

Четвърти пореден ден гори пожар в района на АЕЦ „Чернобил“

Извършител на седем грабежа поиска да се върне при 4-те си деца Недко-Арапа, нападал шуменки, остава в ареста

Стадион „Васил Левски“ с модерна система за видеонаблюдение

Дончев към президента Радев: Нека всички да се смирим и да си гледаме работата (ВИДЕО)

Девня Цимент АД достави предпазни средства на медиците в Девня

Борисов и посланик Херо Мустафа спазиха социална дистанция на среща в МС (СНИМКИ) САЩ и България стоят рамо до рамо, декларира американският дипломат

Местната власт и бизнесът в Девня подемат дарителска кампания Кмет и съветници даряват заплатите си в помощ на закъсали семейства

Издадоха 56 акта за разходки в паркове и групово пиене на бира по улиците КПП-та не пускат по около 150 коли на денонощие да влизат в Търговище

В Бургас Общината плаща тестовете на спешните медици

Ученици благодарят на медици

Студентският съвет на ВТУ настоява пред МОН за бройки в специалностите „Политология” и „Туризъм” Второ писмо изпратиха студентите, подкрепи ги и Градският ученически парламент в старата столица

Жертвите на коронавируса по света вече са над 75 хиляди

Съдът в Бургас предаде белгийски поданик на гръцките власти

Бързи производства срещу нарушители на карантина в Разградско Международен шофьор, под карантина, отишъл в КАТ да си подновява книжката

Декларацията на БСП, която разгневи ГЕРБ

Декларация на БСП стана повод за остра реакция от страна на ГЕРБ. „Проблемът със суджука, ако го сложим от едната страна, от другата страна е купуването на ромски гласове, за да влезете в българския парламент“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация от името на групата в отговор на БСП. Говорите за суджука, което не е проблем на БСП, но ГЕРБ взе ясното решение и се разграничи от подобно поведение, изтъкна Цветанов.

„Аферата със суджука в Добрич е олицетворение на управлението“, заяви Стоян Мирчев в декларацията от името на ПГ на БСП, която разгневи ГЕРБ.

Публикуваме пълния текст на декларацията на БСП:

Декларация от името на ПГ на „БСП за България”

Уважаеми г-н Председател,
Уважаеми колеги,

Сблъсъците в обществото ни вече достигнаха точка на взривяване. Има вече нетърпимост между цели съсловия, между работодатели и работници, ежедневни криминални прояви. Новинарските емисии представят грозни сцени от цялата държава. За жалост, България вече не прилича на европейска страна в 21 век. И всичко това е практически резултат от 3-те поредни управления на ГЕРБ и Бойко Борисов – вече 8 години – Борисов 1, 2, и сега 3.

Това е видно и от фактите само от последните две седмици. Вчера пребиха в парка известен журналист от БНТ. Онзи ден пребиха на улицата нотариус. Бият лекари, учители. Лице, близко до вицепремиер, бе арестувано с банда трафиканти на незаконни имигранти. По някои плажове отново безчинстват въоръжени мутренски отряди. Член на СЕМ, вместо да бъде изгонен оттам заради публична заплаха над журналист, тези дни ще решава кой да бъде следващият директор на БНТ. В НДК не може да се разбере, злоупотребата за 1.4 милиона лв. ли е или е за десетки пъти повече. Скандал за партиен рекет за тонове суджук, който ще влезе в съда. И това е непрекъснат процес още от началото на третото правителство Борисов.

Колеги, ние вече сме взривено общество и държава. Властта произвежда единствено и само грозни скандали. На крачка сме да ни отнемат председателството на ЕС от 01.01.2018г. А отговорността се носи само от бушоните, наредени от Борисов и Цветанов. Отговорност те не носят.

На фона на всичко това, правителството, в лицето на Валери Симеонов, и работодателските организации също наливат масло в огъня. Искат да бъдат елиминирани синдикатите, защото пречели на бизнеса. Те били виновни за неуспехите им. Но колеги, това не е ли връщане в 19-ти век? Тогава индустриалните работници са водили кървави битки с полицията, за да отстояват основните трудови права – 8 часов работен ден, право на протести, и т.н. На всичко отгоре, тези образовани хора, работодателите, незнайно защо смесват минимална работна заплата и линия на бедност. Тоест те искат минималната работна заплата от 460 лв. да стане 314 лв., колкото е линията на бедността. Това е орязване с една трета – 32%.

Тук да ви припомня една интересна съпоставка. Заплатите в целия реален сектор у нас са малко над 16 млрд. лв. годишно. Докато печалбите са повече от 20 милиарда. Само с малка част от тези печалби реалните доходи, особено на работещите бедни, могат чувствително да бъдат повишени. Вместо да бъдат намалявани още. От това би спечелила и икономиката като цяло, и държавата ни, и дори управляващите, ако се похвалят, че това е тяхна заслуга. У нас трудът вече 27 години е подценен, поне 2 пъти спрямо реалната ни производителност на труда. Изискванията към хората растат, а възнагражденията на поне 2/3 от работещите не растат реално. Условията на труд? Те в определени ситуации са брутално лоши и тежки, и социално незащитени. Това е реалност не от цивилизована Европа, а от Третия свят.

Колеги, крайно време е да обърнем тази реалност. За това апелираме и към властта, и към работодателските организации. Нека не забравяме, че ние сме държава от Европа, но с най-висок процент работещи бедни и за това най-малката вина имат работниците. Тук да прибавим и пораженията от демографската катастрофа. Не само разрастването на гетата, но и възрастовата диспропорция – през 2040 г. от всеки 5 души 3-ма ще бъдат пенсионери и само 2-ма работещи. А единият от работещите – ще е неквалифициран и полуграмотен. Да добавим и образователната ни система, която произвежда 40% функционално неграмотни. Такова нещо не можем да приемем, не само защото сме лява партия, но преди всичко защото сме нормални хора и милеем за народа на България.

Как можем да обобщим ситуацията днес? Държавните системи колабират. Икономиката ни се крепи на европейско донорство, което няма да е безкрайно. Демографската катастрофа ни изправя пред национален апокалипсис. Обширни територии се обезлюдяват. И при всичкото това, част от едрия бизнес иска да се елиминират синдикатите – те били пречели на производителността. На практика за какво става дума? Мафията превзема и тероризира все повече от градовете ни. А съдебната система вместо да се мобилизира за защита на обществото, прави обратното – сътворява ежедневно крещящи примери за хора ненамиращи правосъдие. Самоуправството се превръща в естествена форма на взаимоотношения в обществото ни. Вече всеки ден научаваме за открит терор по плажове и паркове, по улиците и пред офиси. Върнаха ни в бруталните мутренски времена от средата на 90-те години. И това- под зоркия поглед на Борисов и треперещите под него бушончета.

Дами и господа управляващи,

Трябва да си кажем, че поведението ви в парламента в тази първа сесия показа- дали от нежелание или от немощ, не знам, но не започнахте да решавате нито един проблем от горепосочените. Изгубихте ценно национално време в един критичен момент. Свидетели сме на ежедневни корупционни скандали. Патриотки прекарват бежанци. Любими министърки на Борисов гърмят със скандали около корупция в АПИ и НДК. Задържаният шеф на ДАИ- за сделка със столична община за 135 млн. лв. … Това е днес България – под вашата власт. Позорно стоим на първото място по-корупция. Чуждестранните инвестиции ни върнаха 20 години назад. Пребиват хора посред бял ден в центъра на столицата.

Държавата колабира, колеги и това става поради две причини: за трети път от 2009 г. Борисов управлява държавата – но по един и същ, бандитски начин; не се вслушвате в нито една конструктивна критика, нито от обществото, нито от опозицията в този парламент – БСП. Ако не ни чуете и този път, мандатът ви ще е още по-къс от предишния. Гневът се натрупва в обществото. Колкото и комично да звучи, г-н Цветанов, аферата със суджука от Добрич е олицетворение на същността на управлението ви, веднъж са 4 тона, друг път 4 милиарда лв. Алтернатива на пагубното ви управление има. Хората ще я потърсят скоро!

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.