10-те най-поръчвани питиета за 2019 година в цял свят

Джъстин Трюдо призова Иран да предаде черните кутии от сваления самолет на Франция

Томислав Дончев: 10-15 млрд. лв. са необходимите инвестиции във водния сектор

3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г.

Емил Димитров: Няма вредни емисии от изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Групата GRECO поздрави България за борбата с корупцията Страната ни е изпълнила общо 16 от 19 препоръки, отправени през 2015 година

Конър – милиардер на 35?

83-годишна жена почина след удар от кола в Разград

САЩ готвят нови санкции срещу Венецуела

Зеленски не прие оставката на премиера Гончарук

Протестит срещу пенсионната реформа затвори Лувъра

„Студена” източена с подпис на Димов от „Стомана” Синдикатите настоявали да не се спира водата на дружествата

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Министър Танева: 203 хиляди свине са евтанизирани у нас заради свинската чума

Деница Сачева: От 2009 г. досега са дадени над 500 млн. лв. за лични асистенти

Делегация от ВТУ преговаря с Виетнам за обмен на студенти и преподаватели по програмата Еразъм+

5-членна делегация от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, водена от ректора на университета проф. д-р Христо Бонджолов, посети Социалистическа република Виетнам по покана на Университета за социални науки и хуманитаристика – гр. Ханой, и Асоциацията за виетнамско-българско приятелство – гр. Хо Ши Мин.

Наситената програма включваше среща с българския посланик във Виетнам г-жа Маринела Петкова, подписване на меморандум за сътрудничество с Университета за социални науки и хуманитаристика – гр. Ханой, подписване на споразумение за сътрудничество с Асоциацията за виетнамско-българско приятелство – гр. Хо Ши Мин, среща с ректора и други длъжностни лица на Университета за социални науки и хуманитаристика – гр. Хо Ши Мин, за обсъждане на възможностите за сътрудничество в обучението и научните изследвания.
В столицата Ханой и градовете Вунг Тау и Хо Ши Мин бяха проведени вълнуващи срещи с бивши виетнамски студенти, обучавали се в България. Много от тях днес са изявени общественици, бизнесмени, учени и др. Макар и завършили сравнително отдавна, те не са забравили България и непрекъснато повтаряха, че България – тяхната втора родина, е дълбоко в сърцата им. На срещата в гр. Ханой присъстваха посланик Маринела Петкова и г-н Даниел Добрев – търговски представител.

Меморандумът за сътрудничество с Университета за социални науки и хуманитаристика, който е асоцииран член на Националния виетнамски университет – Ханой, включва широки възможности за обмен на студенти и преподаватели за обучение и научни изследвания. Заместник-ректор на университета е доц. д-р Чан Ти Мин Хоа, която е завършила икономика на туризма в Икономическия университет – Варна, и е защитила в България докторска дисертация.

В Хо Ши Мин делегацията гостува на Асоциацията за виетнамско-българско приятелство, която включва огромен брой членове, всички учили и работили в България. Асоциацията редовно взема участие в мероприятия и тържества, посветени на България, към нея функционира състав за народни песни и танци. Ректорът на университета подари на асоциацията два национални костюма – един мъжки и един женски. Асоциацията се оглавява от проф. д-р Хоанг Тай Лан – също следвала в България, която е работила в Института по физика към Виетнамската академия на науките – гр. Хо Ши Мин. Споразумението, което бе подписано в присъствието на президента и вицепрезидента на Съюза на асоциациите за приятелство, дава права на асоциацията да представлява университета в образователни борси и изложения и да информира и рекламира евентуалните кандидати за обучение във ВТУ по бакалавърски, магистърски и докторски програми.
От своя страна университетът се задължава да подпомага културната и обществената дейност на асоциацията за по-нататъшното развитие и задълбочаване на връзките между двете страни. Споразумението между университета и асоциацията е първото по рода си за асоциацията.

Беше проведена и среща с ректора и други отговорни лица на Университета за социални науки и хуманитаристика в Хо Ши Мин, който също е асоцииран към втория национален университет на Виетнам със седалище Хо Ши Мин (бивш Сайгон). Декан на факултета по социология там е доц. д-р Соан, която е учила в СУ „Св. Климент Охридски“. Разговорите относно възможностите за обмен на студенти и преподаватели по програмата Еразъм+ и въз основа на двустранни споразумения бяха изключително ползотворни.

Извън официалните срещи и разговори на делегацията беше предложена богата културна програма с посещение на гр. Са Па, Северен Виетнам, един от най-бързо развиващите се туристически обекти във Виетнам, и изкачване на най-високия връх в Югоизточна Азия Фансипан (3143 м). Делегацията от старата столица гледала представление на Кукления театър на вода в Ханой, едно уникално изкуство, намиращо се под егидата на ЮНЕСКО, посещение на най-стария университет на Виетнам, датиращ от 11. век, днес Музей на литературата и средище за почит и уважение към културните виетнамски традиции, посещение на южния крайморски град Вунг Тау, известен със своите безкрайни плажове и хотели, посещение на бившия президентски дворец в Хо Ши Мин и др.

„Виетнам днес се развива бурно в икономическо и туристическо отношение, строят се магистрали, небостъргачи, банки, инфраструктура. Населението му непрестанно расте и скоро ще достигне 100 милиона. Виетнамците са жадни за знания, за образование и култура, изключително отворени за всичко ново в света на науката и технологиите. Най-развитите страни на света и мощни корпорации имат свои представителства и бизнес на територията на Виетнам“, разказват участниците в пътуването.
Посещението на делегацията на Великотърновския университет ще допринесе за съживяване на връзките и надеждите, че българско-виетнамското приятелство може да бъде издигнато на ново, по-високо равнище.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.