Делегация от Египет посети Свищов по покана на Стопанската академия

Бившият посланик на Арабска Република Египет и почетен гражданин на Свищов Мей Абу Ал Дахаб и проф. д-р Мохсен Ал Батран са на посещение в Свищов по покана на Стопанската академия „Д. А. Ценов”. През май тази година ректорът на свищовския ВУЗ доц. д-р Иван Марчевски направи визита в Египет, където посети Висшия институт за специфични изследвания, собственост на проф. д-р Мохсен Ал Батран, който е и зам.-декан на Аграрния факултет в Кайро Университет. След тази визита, проф. д-р Ал Батран е в Свищов в момента, за да подпише договор за сътрудничество между частния университет и Стопанската академия.

По инициатива на г-жа Мей Абу Ал Дахаб гостите, заедно с проф. д.ик.н., д.п.н.  Карим Наама, направиха официална среща с кмета на крайдунавския град Генчо Генчев в административната сграда на Община Свищов. Почетната гражданка на Свищов сподели, че последното и посещение тук е било преди цели 10 години, но въпреки това градът има специално място в нейното сърце. Тя подчерта, че благодарение на академията и активното съдействие на проф. Карим Наама в Египет има много хора, които знаят за Свищов.

Генчо Генчев изрази готовност община Свищов да си сътрудничим с Египет. "Освен по линия на образованието, бихме могли да развиваме богат културен обмен и да работим активно в сферата на туризма", убедени бяха и двете страни.

По този повод проф. д-р Мохсен Ал Батран сподели своята идея за учредяване на Български културен център в Египет, чрез който да се популяризира богатството на българската култура. Това би било чудесна основа за бъдещо побратимяване на Свищов и град Гиза, където се намират прочутите египетски пирамиди.

Проф. Ал Батран спомена, че ще изпрати официални предложения на идеите си за общо сътрудничество със Свищов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони