Алманах разказва какво е да си рицар Събират в книга историята на Велик Приорат България, ценностите и кодекса, които членовете му следват

Кремъл готов да подобри връзките си със САЩ

Фирма на жената на Лозан Панов купила от „Артекс“ четиристаен апартамент и два гаража за 225 евро на квадрат

Румен Радев ще се срещне с президента на Египет

Британските депутати поемат контрола върху Брекзит за един ден

С един удар – 4 глупости

Изстрадахме точка в Косово, Хубчев отказа да коментира темата „Левски“

На 26 март 2019 да почерпят

Ракети са изстреляни от Газа към Израел

Тереза Мей: Британският парламент ще обсъди в сряда официално отлагане на датата на Брекзита

Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Хванаха крадци на метални тръби, докато пренасят плячката

Пожарникари извадиха несретница, паднала в Луда Камчия 62-годишната жена пренощувала в коритото преди някой да чуе виковете й и да извика помощ

Българските зеленчуци изчезват Намаляват както площите, така и количествата зарзават всяка година

Росен Желясков: Разочароващо е решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“

Делегация от Стопанската академия гостува в Кипър за учредяването на първия задграничен алумни клуб

Делегация от Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов, в лицето на заместник-ректора по „Студентска политика и институционални комуникации“ – доц. д-р Николай Нинов и гл. ас. д-р Юлиян Господинов – координатор „Образователен маркетинг“ в Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, бе на работно посещение в Република Кипър по покана на бивши възпитаници на свищовското висше училище. В посолството на Република България те бяха приети от посланик Христо Георгиев и Мина Христова-Маринова – втори секретар (двустранни отношения в областта на културата и образованието, финансови въпроси).

По време на работната среща бяха представени дейността и образователното портфолио на свищовското висше училище, в това число предлаганите специалности, формите на обучение, семестриалните такси, социално-битовите условия и възможностите за кариерно развитие на студентите. В контекста на провежданата от ръководството на Стопанска академия политика по привличане на студенти от чужбина (включително и представители на българската диаспора) бе потърсено съдействие за предоставяне на възможност за привличане на чуждестранни студенти в рамките на планирана серия от срещи с ученици и учители от българските съботно-неделни училища в Република Кипър, както и намерението за учредяване на първия задграничен алумни клуб – част от Асоциацията на възпитаниците на СА „Д. А. Ценов“ – Свищов.

Българският посланик информира гостите за ежегодно организираното Международно изложение „Образование и кариера”, което се провежда през месец февруари в Никозия и отправи покана към Стопанска академия да участва в него. По време на срещата бе коментирано, че българските университети имат добро име в Кипър и съществува значителен интерес за следване в България, както и че се прилагат франчайзингови обучения, предоставени от български университети в някои кипърски колежи. Изказана бе готовност от страна на посолството за оказване на пълно съдействие за популяризиране на СА „Д. А. Ценов“ сред кипърските студенти, за което посланикът и вторият секретар получиха сърдечни благодарности. На посланик Георгиев бе връчен почетен плакет „80-години СА „Д. А. Ценов – Свищов”, комплект рекламно-информационни материали и символичен къс „свищовска земя” от града на стоте първи неща.

В рамките на визитата на доц. Нинов и гл. ас. Господинов стана факт и учредяването на първия задграничен клуб към Алумни асоциацията при Стопанска академия. Клубът получи името „Приятели на СА – Кипър“. За председател бе избрана Снежана Мусакова-Георгиева, завършила в Стопанска академия спец. „Социално и застрахователно дело“, а в момента е директор на Българско неделно училище „В. Левски“ – Дали, Кипър.

Членовете, участвали в учредяването на новия клуб, са седем и са се дипломирали в различни випуски на специалностите „Социално и застрахователно дело“ (по-късно преименувана на „Застраховане и социално дело“), „Счетоводство и контрол“ и други. Целите, които ръководството на клуба си постави, са в посока развиване на пълноценни отношения със свищовската академия, популяризиране на продуктите на висшето училище сред българската общност в Кипър, оказване на съдействие и подкрепа при набирането на кандидат-студенти, желаещи да се обучават в СА „Д. А. Ценов”. По време на учредителното събрание всички членове споделиха забавни спомени от студентските си години в Свищов, припомниха си с умиление за своите преподаватели и колеги, с голяма част от които поддържат контакт и до днес.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.