Делио Роси непостоянен в големите дербита

Тази събота Делио Роси ще усети какво е чувството да си на горещия треньорски стол на голямото дерби на България – сблъсъка „Левски“ - ЦСКА. Точно в 16 часа наставникът ще изведе „сините“ за първи път във Вечното дерби. Може да се каже, че 57-годишният специалист е подготвен за страстите, които ще съпътстват двубоя от 13-ия кръг на Първа професионална лига, тъй като е врял и кипял в италианския футбол. Роси има солидна кариера на Апенините и е участвал в някои от най-горещите мачове в местния футбол - „Лацио“-“Рома“, “Сампдория“-“Дженоа“ и „Палермо“-“Катаня“. Бърз поглед към статистиката показва, че успеваемостта на наставника е променлива.

В конкретния случай под внимание са взети единствено големите градски или регионални дербита.

Балансът на Роси в подобни срещи е 4 победи, 3 равенства и 7 загуби.

Последната възлова среща на треньора, преди да пристигне в България, бе на т.н Дерби дел Апенино на 23-ти септември 2015-а. Тогава воденият от него тим на „Болоня“ загуби визитата си на „Фиорентина“ с 0:2. И ако този регионален спор не е чак толкова популярен у нас, то битката за Генуа е далеч по-свирепа. А в нея настоящият треньор на „Левски“ е участвал два пъти, макар и без особен успех - загуба с 0:3 като домакин през сезон 2013/2014 и реми (1:1) година по-рано при гостуване на „Луиджи Ферарис“.

Роси е бил също в играта на сблъсъка „Болоня“-“Фиорентина“ и като треньор на „виолетовите“. Това се случва само веднъж - на 21 февруари 2012 година, а неговият тим отново претърпява крушение – 0:2.

В дербито на Сицилия сеньор Роси има победа и загуба като треньор на „Палермо“ - 3:1 и 0:2 срещу „Катаня“.

Далеч по-голяма успеваемост темпераментният тактик бележи в един от най-емблематичните мачове на Серия А – дуела „Лацио“-“Рома“. Горял е в общо 8 сблъсъка с „вълците“, в които записва 3 победи, 3 загуби и 2 равенства. Един от най-сладките му мигове в кариерата идва на 10 декември 2006-а, когато „Лацио“ печели с 3:0. А след този успех Делио Роси се хвърля във фонтана "Джаниколо" в центъра на италианската столица.

„Водата беше ледена, но аз не съм палячо и изпълнявам обещанията си", заявява тогава наставникът.

Сега, преди мача на мачовете в България, той не е давал подобни щури обещания. Но е сигурно - ще се включи дейно в празненствата пред Сектор „Б“ при успех на „сините“ в събота...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят