Делото за рекет срещу Веселин Марешки отново влезе в съда

Архив Труд

Прокуратурата и ищецът са недоволни от оправдателната присъда

Делото за изнудване срещу лидера на партия "Воля" Веселин Марешки и бизнесдамата Красимира Колева отново влезе в съда. На 18 октомври миналата година двамата бяха оправдани от Варненския окръжен съд по обвинението, че през есента на 2014 г. са рекетирали наемателя на пицария "Ред Хот" Асен Миланов да им плаща наем от 10 000 лв.

Марешки отговаряше и за унищожаване на имущество в заведението на стойност над 14 800 лв. При скандала депутатът удари с юмрук в лицето опиталия да се намеси общински съветник и лидер на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. Заради това Марешки бе подведен под отговорност за нанасяне на лека телесна повреда, но миналия юни наказателното производство за това деяние бе прекратено от съда поради настъпване на абсолютната погасителна давност на обвинението.

Няколко месеца по-късно последва и оправдателната присъда, която окръжните магистрати мотивираха с липсата на доказателства, че с действията си Веселин Марешки е осъществил заплаха. Отхвърлени бяха гражданските искове на Асен Миланов в общ размер от 54 838 лв. за нанесени имуществени и неимуществени щети. Недоволен от решението, той обжалва. Протест в Апелативния съд внесе и прокуратурата. На първото заседание по делото на втора инстанция магистратите поискаха да разберат какви са имуществените отношения между подсъдимите Марешки и Колева.

Тъй като те отказали да дават обяснения, съдът прецени, че ще установи фактите чрез писмени доказателства и чрез разпит на свидетел, който ще бъде призован за следващото заседание на 14 септември. Сагата по делото на първа инстанция се проточи над 4 г., през които няколко пъти по различни причини бе сменян съдебния състав. След като Марешки стана народен представител, производството бе прекратено и изпратено по компетентност на Софийския градски съд. ВКС обаче го върна обратно във Варна, тъй като обвиненията касаеха период, в който Марешки не е бил депутат.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони