Делото за референдума продължава след изборите

Делото на Слави Трифонов срещу резултатите от инициирания от екипа на неговото шоу национален референдум ще продължи и след парламентарните избори, показа справка на “Труд” в съдебните регистри.

Процесът започна на 1 декември м.г., а на 10 февруари тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата и призна решенията на референдума за незадължителни, както показаха обявените от ЦИК резултати.

Адвокатът на Трифонов Ясен Христев е обжалвал и на 20 март е образувано касационно дело от петчленен състав на ВАС - първа колегия. На 22 март съдът е излязъл с първо определение по хода на процеса и е насрочил заседание за 6 април от 9 ч. зала номер 3.

Тезата на “Шоуто на Слави” е, че 12 028 гласа не са били преброени, с които решенията на референдума стават задължителни за парламента.

В случай, че успеят да я докажат, в Изборния кодекс и в Закона за политическите партии трябва да бъдат въведени мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура и задължителен вот, а държавната субсидия за партиите и коалициите, получили над 1% на парламентарни избори, да се намали от 11 лева на 1 лв. годишно.

В случай че петчленката на ВАС потвърди решението на по-долната инстанция, ЦИК ще трябва да коригира минимално резултатите от референдума спрямо откритите от съдебна експертиза грешки и да внесе окончателните данни в НС.

В допитването взеха участие малко под 3,5 млн. граждани и на всеки от трите въпроса бяха получени над 50% отговори “да”. Затова 44-тият парламент ще трябва да се произнесе с гласуване дали приема или отхвърля решенията поотделно и по трите въпроса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика