Делото срещу доктора, убил крадец, пак се спъна на старта

Заболяване на съдия Весела Евстатиева стана причина за ново отлагане на делото срещу д-р Иван Димитров, който на 2 март м.г. уби крадеца Жиро Джевизов-Плъха, опитал се да проникне в гаража му. Първият опит за старт на процеса беше направен на 19 март т. г., но тогава се оказа, че жената, с която Плъха е живял на семейни начала, не е призована, а тя има правото да се конституира като частен обвинител и граждански ищец.

Двайсетина души се бяха събрали и днес пред съдeбната палата в Пловдив, за да подкрепят лекаря. „Той се е защитавал и в никакъв случай не трябва да получи ефективна присъда“, каза от името на хората Николай Попов. Преди първото заседание по делото подкерпата беше доста по-масова, тогава пред съда се бяха събрали и колеги на д-р Иван Димитров.

Обвинението срещу него е за убийство при неизбежна отбрана и за притежаване на незаконно оръжине, защото пистолетът „Валтер“, с който крадецът е прострелян, не е регистриран.

Около полунощ на 1 срещу 2 март 2018 г. д-р Иван Димитров видял, че циганин се опитва да влезе в гаража му зад областната управа в Пловдив. Не се обадил на теелфон 112, а взел пистолета и слязъл долу. Жоро Плъха хвърлил по него първо нож, а после и метална табела и докторът стрелял. Плъха побягнал и издъхнал на капака на кола зад Областната администрация.

Коментари

Задължително поле