Делото „Шивиков 2“ пак върнато на прокуратурата

Снимка: armymedia.bg/Архив

Делото срещу ген. Димитър Шивиков, по което той е обвинен, че като командир на контингент в Афганистан е извършил присвояване и документно престъпление, за втори път е прекратено и обвинителният акт е върнат на прокуратурата.

Миналия февруари полк. Мадлен Димитрова от Софийския военен съд (СВС) върна това дело на прокуратурата посочвайки, че в обвинителния акт не е указано времето на престъпленията, нито в чий интерес са извършени. След повторно внасяне на обвинителния акт през януари т.г. съдът отново му намерил кусури и го е върнал на прокуратурата, вместо да поеме отговорност за решаването му. Това е станало миналия месец, съобщи “Правен свят”. Софийската военно-окръжна прокуратура подала протест, но Военноапелативният съд е потвърдил разпореждането на първата инстанция.

По делото “Шивиков 2” генералът е обвинен, че през лятото на 2010 г. като командир на 18-ия контингент на България в Афганистан е присвоил имущество за 10 225 лв. На всеки контингент били дадени одеяла, якета, панталони, зимни и спортни комплекти с емблемата на ИСАФ, за да се раздадат на местното население. В края на мисията част от тях останали нераздадени. Вместо да ги дадат на следващия контингент, ген. Шивиков разпоредил те да бъдат откарани с военен полет до България и за целта съставил документ с невярно съдържание. Така на 24 август 2010 г. на летище Пловдив пристигнали 104 одеяла, 87 зимни комплекта, 104 якета, 135 спортни екипи, 20 топки и 18 походни легла. Пред строя Шивиков обещал, че ще бъдат раздадени на детски домове в България, но това така и не станало.

През декември 2015 г. ген. Шивиков бе даден на съд и за 13 длъжностни престъпления. Според обвинението той злоупотребявал с положението си на командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада-Карлово и от пролетта на 2014 г. до лятото на 2015 г. нанесъл вреди на Сухопътни войски за 44 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право