ВМРО: Категорично заставаме срещу подготвяната т.нар. Национална стратегия за детето

Студенти от ВТУ протестираха срещу допълване на квотата им в Общото събрание

Доналд Тръмп: Конгресът не може да ме свали от поста

Нанесоха побой на общински охранител при опит за палеж на частна пералня

СГС потвърди присъдата на Константин Каменаров от 1 година и 3 месеца затвор за шофиране с 1,6 промила алкохол

Осъдиха Северин Красимиров на 30 години затвор

Стартираха консултациите за Общинска стратегия за развитието на културата 2019-2029

Ученици събраха 9000 лева за бездомни кучета

Зам.-министър поема биопроизводството, плодовете и зеленчуците

Григор в битка за топ 50

Национален координационен съвет контролира морбилито, болните са вече 463

Съдът в Кърджали върна шофьорската книжка на Лютви Местан

Фенове и ръководства на „Ботев“ и „Локо“ (Пд) на среща в Общината за Голямата къща

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Свръхрегулациите удавиха идеята за Европа

Двама влизат в затвора за обир на бензиностанция в Лясковец Апашите се маскирали, пребили служителя и отмъкнали 2140 лева

Дело за кражба на три крави се проточило над 22 години През февруари 2018 г. съдът е прекратил по давност започналото през септември 1995 г. наказателно производство

Снимка: Архив

Наказателно производство за кражба на три крави, прекратено поради изтичане на абсолютната погасителна давност 22 години, 5 месеца и 16 дни след образуването му, е сред най-продължителните производства, установени от Инспектората към ВСС при проверка на 96 заявления от граждани за забавени дела, извършена в периода 1 юли – 30 септември 2018 г.

70 от заявленията за нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок по глава Трета „а” от Закона за съдебната власт (ЗСВ) са основателни – 33 са по наказателни дела, 37 са по граждански, търговски и административни дела.

Наказателното производство за кражба на три крави от обор на частен дом в софийския кв. „Враждебна” чрез разрушаване и повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот (чл. 195, ал.1, т. 3 от Наказателния кодекс), е започнало през септември 1995 г. и е прекратено през февруари 2018 г. поради изтичане на абсолютната погасителна давност за наказателно преследване.

През този период е проведено досъдебно производство и делото е разгледано от първоинстанционния съд (Софийски районен съд). Пострадалият от престъплението е подал заявление по глава Трета „а” от ЗСВ за обезщетяване на нарушеното му право на разглеждане и решаване на делото в разумен срок.

Във фазата на досъдебното производство, продължило 14 години, 4 месеца и 6 дни, са допуснати съществени забавяния. Разследването по делото не е извършвано ритмично, не е организирано добре и е било неефективно. През продължителен период от време са проведени ограничен брой действия по разследването и не са събрани достатъчно доказателства за установяване на фактическата обстановка и за разкриване на обективната истина.

Следователят не е извършил нито едно действие по разследването в продължение на 6 години и 4 месеца. По делото са се сменили 8 наблюдаващи прокурора, които не са използвали правомощията си да осъществяват постоянен надзор за законосъобразното и своевременно провеждане и завършване на разследването.

Производството по делото е спирано четири пъти, за общ период от 4 години, 4 месеца и 12 дни, поради различни причини – неразкриване на извършителя на престъплението, невъзможност за установяване адресите на местоживеене на обвиняемите и на свидетели и изтичане на законоустановения срок за разследване. През периодите, през които делото е било спряно, разследващите органи не са изпълнявали задълженията си за извършване на справки с цел установяване евентуално отпадане на основанията за спиране. Така общата продължителност на наказателното производство се е увеличила по вина на разследващите органи и прокурора с около 12 години и 5 месеца.

В съдебната фаза на процеса, продължила 8 години, 1 месец и 10 дни, делото е разгледано само от една инстанция. По делото в Софийския районен съд, образувано през 2010 г., три пъти е сменян съдията-докладчик. Поради промяна на членовете на съдебния състав и с оглед спазване изискването на чл. 258 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за неизменност на състава, разглеждането на делото е започвало два пъти отначало.

По делото са насрочени общо 26 съдебни заседания. Третият определен по делото съдия-докладчик не е създал добра организация при предварителната подготовка за съдебните заседания. От общо насрочените от него 12 съдебни заседания, 9 са в периоди между 4 и 5 месеца, в нарушение на законоустановения 3-месечен срок по чл. 271, ал. 10 от НПК.

Съдът не е предприел всички възможни действия за призоваване на свидетел, чиито показания е приел за важни за разкриване на обективната истина. Многократно е отлагал делото за друга дата, като в 5 заседания е разпореждал да бъдат изисквани идентични справки от различни институции с цел установяване на актуалния адрес на лицето.
В период от 10 месеца по делото не са провеждани заседания поради назначаването на съдията-докладчик в друг съд и липсата на решение на ВСС за възлагане разглеждането на започнатите от него наказателни дела в СРС. С разпореждане от май 2017 г. съдията-докладчик (на основание решение на ВСС, с което му е възложено да довърши започнатите с негово участие наказателни дела в СРС, по които е даден ход на съдебното следствие), е насрочил делото за юли 2017 г.

В последващо съдебно заседание през февруари 2018 г. съдът е прекратил наказателното производство на основание чл. 289, ал. 1, вр. чл. 24, ал. 1, т. 3 от НПК поради изтичане на абсолютната погасителна давност за наказателно преследване. По този начин общата продължителност на наказателното производство се е увеличила по вина на съда със 6 години и 7 месеца.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Айде сега всички по веригата които не са си свършили работата да върнат заплатите си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.