Делфините оздравяха, вече не са болни от морбили

От 2016 година насам морето все по-рядко изхвърля мъртви бозайници, еколозите с пръст в уста: вече няма с какво да спекулират

„Морето все по-рядко изхвърля мъртви делфини на брега. Това лято подобни инциденти са повече от 4 пъти по-малко в сравнение с 2016 година. Затова предполагаме, че делфините вече са преодолели заразата от морбили”, обяви пред „Труд” Тонка Атанасова, шеф на РИОСВ в Бургас.

През 2016 г. 150 бозайници бяха изхвърлeни по крайбрежието. Избухна скандал. Еколози обвиняваха рибарите, че ги убиват, защото пречат на риболова им, като късат мрежите. Риболовците категорично отричаха: „Такова масово убийство възможно ли е ние да го извършваме?”. И върнаха топката, като обвиниха еколозите, че заблуждават обществото и правителството. И че спекулират с фактите с цел да вземат европари по програми за опазване на рибите.

Рибарите предположиха, че голямата смъртност се дължи на военни учения в района, защото бозайниците не понасяли детонацията. Други пък заявяваха, че смъртността е нормална при положение, че популацията в момента е огромна.

„Делфините раждат точно през този период - от юни до края на юли, правят го на 80 метра дълбочина. Събират се по много, по около 2000 на едно място. Така че тази примерно 10 процента смъртност не е необичайна”, разказа пред „Труд” опитният капитан на риболовен кораб от Несебър Красимир Вангелов тогава. Мнозина допускаха и че някаква болест мъчи бозайниците.

Един от най-яростно раздухващите историята с умрелите делфинчета еколози бе Атанас Русев от екосдружение „Корал”, част от екогрупата около Тома Белев. Рибарите бяха на мнение, че той заблуждава и премиера, като му изнася лекция как намерил 20 мъртви делфинчета на брега и колко страшно било това за екоравновесието.

В крайна сметка, няколко мъртви делфини бяха иззети от плажовете, замразени и в Тракийския университет в Стара Загора им бе направена аутопсия от италиански учен. Тя показа, че делфините умират от морбили. Така еколозите останаха с пръст в уста, а рибарите си отдъхнаха оневинени.

Справка в РИОСВ сочи, че от община Несебър до община Царево, от началото на годината до сега има регистрирани 26 случая на намерени трупове на китоподобни бозайници. За 2018 г. техният брой е бил 68, през 2017 - 72, а през 2016, когато е пикът - 150. И това лято най-много са изхвърлени трупове от вида муткур, който се храни в крайбрежни води и затова най-често се откриват мъртви екземпляри от него - 13 броя. Най-малко са случаите на изхвърлени мъртви екземпляри от вида обикновен делфин, само 2 броя.

Преди броени дни рибари алармираха, че черната мида в залива на Бургас изчезва. „Залавяме много бракониери, така че според мен това не е така. Може популацията да е намаляла, но за изчезване не може да се говори”, отсече Галин Николов, шеф на ИАРА. Той посочи, че за намаляването на популацията на черната мида фактори са рапаните, които я унищожават, както и замърсяването на морската вода.

Коментари

Задължително поле