Делът на необслужваните кредити намалява

Петър Андронов, председател на Управителния съвет на Асоциация на банките в България.

Понижението на лихвите по депозитите достига предела си

95,1 млрд. лв. са активите на банковата система

Делът на необслужваните кредити в страната намалява до 11,7% в края на септември 2017 година, при 12,8% девет месеца по-рано. Тенденцията за спад на лошите кредити и ръст на новите заеми за домакинствата и бизнеса ще продължи, заедно със задържането на ниските лихвени проценти в близко бъдеще. Това показва анализ на Асоциация на банките в България (АББ) за третото тримесечие на 2017 г., представен пред журналисти. Обемът на необслужваните кредити намалява до 6,57 млрд. лева в края на деветия месец на годината, показват данни на БНБ.

“Радваме се на икономическия растеж на страната, който толкова дълго чакахме. Заетостта и заплатите се увеличават, безработицата намалява, а банковата система е стабилна”, обяви Петър Андронов, председател на Управителния съвет на АББ. По думите му активите на банковата система достигат 95,1 млрд. лв. към 30 септември, а качеството на кредитния портфейл ще продължи да се подобрява.

Според данните за третото тримесечие на годината лихвите по жилищните кредити в лева достигат 4,2%, а тези в евро - 4,5%. Експерти прогнозират запазване на ниските лихвени проценти до края на годината, но съветват хората да внимават с новите заеми, защото тази тенденция “рано или късно ще се промени”.

При депозитите, въпреки ниските лихви, които за домакинствата са на средно ниво от 0,37% и 0,26% за левове и евро в края на септември, домакинствата държат на влог 46,41 милиарда лева, което е увеличение от 5,9% на годишна база. Експертите са категорични, че понижението на лихвите по депозитите достига своя предел.

 

Експертите:

Внимавайте с интернет банкирането

Клиентите, които използват интернет банкиране, трябва да бъдат изключително внимателни за личните си финанси в процеса на работа.

Не оставяйте екрана за дълго активен, след като сте приключили с операциите, защото тези, които ви атакуват, само това чакат. За това предупредиха експерти от Асоциация на банките, които анонсираха, че киберсигурността е една от важните теми, по които организацията работи и ще направи отделна конференция в близко бъдеще.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси