Делян Добрев, бивш енергиен министър пред “Труд”: Политически натиск свали цената на газа

Вицепремиерът Гълъб Донев изненадващо обяви преди ден, че газът поевтинява от ноември.

На международните борси котировките падат 

Бизнесът ще плаща с 25,33 лв. на мвтч повече

Очевидно става въпрос за политически натиск върху регулатора да намали цената на газа преди изборите. За да се случи това символично намаление за една малка група потребители, трябва да се вдигне двойно на други и това е бизнесът. Това заяви пред “Труд” бившият енергиен министър Делян Добрев.

Повод за коментара му стана обявената вчера по-ниска цена на природния газ за ноември, въпреки исканото часове преди това поскъпване с 27 на сто от “Булгаргаз”.

“Няма да е преувеличено да се каже, че КЕВР с нейния десен председател стана част от предизборния щаб на Румен Радев. Язък за КЕВР и нейния председател! Комисия, която в последните 7-8 години си спечели доверието на всички партии и експерти, сега с един удар унищожи всичко това”, допълни Делян Добрев.

“Поевтиняването на газа щеше да бъде добре, ако беше истина, но не е вярно. Ако не беше изречено на червения килим - в Министерския съвет, и ако зад него не бяха застанали вицепремиерът Гълъб Донев, председателят на КЕВР, нямаше да му обърнем внимание”, коментира и Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация.

По думите му намаление на цената има, но се отнася за крайните снабдители и топлофикационните дружества. Същевременно се премълчава, че цената за индустриалния сектор се увеличава с 25,33 лв. на мегаватчас, посочи той. По думите му, когато съберем двете цени, имаме средно увеличение с 12 лв. на мегаватчас за страната.

Според енергийния експерт Иван Хиновски намалението на газа от “Булгаргаз” се дължи на спада на цените на международните борси. Паднаха цените на борсите, а те представляват 70% от микса за цената за България, допълни той пред “Труд”. Думите му потвърди и зам.-председателят на газовата асоциация Кирил Темелков, според когото има тенденция за понижаване на цените на синьото гориво в европейски мащаб.

Позиция на бизнеса 

Оставка на председателя на КЕВР

Категорично протестираме в енергийна криза индустрията да се товари с непосилни цени на природния газ. Решението на КЕВР премина всички граници, се казва в позиция на работодателските организации. Съгласно договорите за доставка между индустриалните потребители и “Булгаргаз”, промишлеността заплаща газа си по предложената, а не по утвърдената цена. Така индустрията ще плаща през ноември 119,87 лв./MWh, а не 93,19 лв. /MWh. На годишна база това увеличение ще струва на енергоемката индустрия 187 млн. лв. “Намалението” се оказа “увеличение” за индустрията с 27% спрямо октомври, пише в позицията.

Те настояват “Булгаргаз” да внесе ново изменено заявление за утвърждаване на цените на природния газ за ноември, а КЕВР да отмени решението си и да излезе с ново, в което справедливо се разпределят ползите от договореността между “Булгаргаз” и “Газпром експорт” измежду всички потребители”. Ако КЕВР не реагира, настояваме за оставката на председателя є Иван Иванов, категорични са работодателите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика