Делян Добрев: БСП искат да променят програмата за енергийна ефективност така, че тя да не работи

Това, което днес ни притесни в изявленията на БСП бяха намеренията да променят програмата. Това каза на брифинг в Народното събрание народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев във връзка с изказвания на „БСП лява България“ за Националната програма за енергийна ефективност.

„Те ще променят тези правила и се готвят да централизират програмата, така че тя да не работи“, посочи той. „Днес изведнъж разбираме, че БСП харесва много тази програма и няма да я спират“, коментира Делян Добрев и уточни, че БСП ще провалят програмата, защото няма да спазват правилата, които са спазвани до момента.

„Ако това се случи тази програма грубо казано ще се забатачи, ще спре да работи, ще загубим програмата и всички успехи от нея“, заяви народният представител. Според него БСП никога не е била конструктивна опозиция. „Програмата накара общините да се съревновават, така и етажната собственост да се съревновава, за да получи финансиране“, посочи Делян Добрев и допълни, че програмата за саниране на жилищни сгради ще намали сметките за отопление на хората.

"Технически ресурсът, одобрен от НС е достигнат. Ако трябва да продължи програмата за саниране, има нужда от нова подкрепа от цялото НС или поне от мнозинството". Това каза министърът на финансите в оставка Владислав Горанов във връзка с изказвания на „БСП лява България“ за Националната програма за енергийна ефективност.

„До края на годината ще успеем да финансираме програмата в пълнотата, в която е получила подкрепа от НС“, обясни той. „В момента, в който нямаме увереност, че програмата би получила подкрепа за разрастването й, след като чухме доста критики по отношение на нея, нямаме необходимия политически капацитет, за да настояваме за продължаването й без да е ясно, че тя е приоритет на обществото“, коментира Владислав Горанов. „

Изчакваме приемането на бюджета. Стратегията ни беше след приемането на бюджета да предложим увеличаване на програмата до записаното в програмата на ГЕРБ от изборите през 2014 година“, посочи той. По думите му ГЕРБ няма увереност, че има капацитет да получи подкрепа в НС за това увеличение. Владислав Горанов заяви, че програмата за енергийна ефективност е добър инструмент с добър дизайн, ако получи подкрепа може да продължи да бъде изпълнявана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България