Делян Добрев за купувача на ЧЕЗ в България: Първоначално ми се стори като фалшива новина

Вероятно и ДАНС ще го провери, заяви депутатът от ГЕРБ

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че няма идея дали връзките между потенциалните нови купувачи на ЧЕЗ  и енергийния министър, са истина.

„Това, което е смущаващо е, че първоначално на мен това ми прозвуча като фалшива новина, защото не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 хиляди лева активи и 11 хиляди лева загуби, ще купи най-големия частен енергиен бизнес в България”, каза Добрев пред Нова телевизия. Според него не се вижда какъв опит имат новите купувачи на ЧЕЗ. Той подчерта, че това дали държавата ще се съгласи на сделката, зависи от КЗК и КЕВР.

Колегата Валентин Николов вчера е казал, че вероятно и ДАНС ще провери купувача, обяви пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ. „Надявам се, ако има нещо сиво - то да бъде разкрито“, заяви той.

„Същественото е дали една такава фирма има капацитет да управлява дружество като ЧЕЗ. 1,8 млрд. е оборотът на ЧЕЗ за миналата година, това е 2% от БВП на България“, изтъкна Делян Добрев.

Попитан дали е възможно фирмата да купува ЧЕЗ със заем депутатът посочи: „Необяснимо е фирма с 90 млн. активи, която е на загуба, да вземе заем за 300 млн. евро. Не мога да го разбера. Това би означавало, че всеки в България може да си регистрира фирма и да купи ЧЕЗ“, каза още Делян Добрев.

За потенциалната връзка между купувачите и енергийния министър, Добрев заяви пред Нова телевизия, че според него не това е най-важното. По думите му по-важното е дали новият купувач има въобще капацитета да управлява дружество като ЧЕЗ, тъй като това е „стратегически въпрос”.

По въпроса за това какво се разбраха бизнесът и държавата за поскъпването на тока, Добрев каза, че няма опасения за пазарни манипулации, тъй като има нова директива, която въвежда нови правила по въпроса. Тези промени ще бъдат въведени със същия законопроект, с който ще се разшири обхвата на продавачите на българската независима енергийна борса.

„Манипулациите на пазара и съмненията на бизнеса за такива бяха не по отношение на борсата, а по отношение на собствените платформи на дружествата и начина, по който една шепа търговци купуват енергията в България”, заяви депутатът от ГЕРБ.

Делян Добрев коментира гневния изблик на Волен Сидеров срещу вицепремиерите и Цветан Цветанов.

„Ако има напрежение то трябва да се обсъжда в рамките на коалиционния съвет”, каза Добрев.

„Това, което чуваме звучи като напрежение вътре в Патриотичния фронт, а не като напрежение между Обединени патриоти и ГЕРБ”, заяви Добрев.

Той каза, че погледнато математически броят на депутатите на АТАКА е приблизително равен на тези на Веселин Марешки, които също подкрепят кабинета.

„Хипотетично могат да бъдат заместени с друга подобна по размер парламентарна група – тази на Марешки”, заяви депутатът от ГЕРБ.

Добрев коментира и изказването на Корнелия Нинова, според която поправките, които ГЕРБ внася за бърза поддръжка и ремонт на граничната ограда, са опит за усвояване на още средства. Той каза, че каквото и да направят, за опозицията все ще е лошо.

„От друга страна, ако въведеш законодателна промяна, с която да кажеш, ако се случат такива извънредни ситуации и целостта на оградата бъде нарушена, държавата има право да избере в съкратени срокове някой, който да оправи проблема, тогава ще кажат, че няма достатъчно срокове и процедури”, заяви Добрев.

Във връзка с  президентското вето Делян Добрев каза, че „колегите от ДПС явно са в много трудна ситуация, защото те са вносители на законопроекта, а от друга подкрепиха президента Радев в президентските избори”.

„В последните дни се чудят как хем да кажат, че законопроектът е хубав, хем да не обидят президента”. По думите на Добрев президентът Радев е наложил много повече пъти вето, отколкото предишните си колеги, но не е сигурно, че това води до по-добра парламентарна работа.

„Продължавам да питам дали Йончева не е повлияла на президента, да наложи това вето”, каза той. Той цитира доклади, според които една фирма е източила 42 милиона от КТБ, което може би, смята Добрев, е причина Елена Йончева да повлияе за ветото.

Коментари

Задължително поле