Делян Добрев също с обвинение за АЕЦ “Белене” (обзор)

Бившият енергиен министър в правителството на ГЕРБ Делян Добрев също стана клиент на прокуратурата по делото АЕЦ “Белене”. Той ще отговаря за безстопанственост. В четвъртък обвинение получи бившият енергиен министър от кабинета на тройната коалиция Румен Овчаров. Преди него под отговорност бяха подведени бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, както и ексминистърът Петър Димитров, който наследи Овчаров на този поста.

Според прокуратурата в качеството му на министър Делян Добрев допуснал умишлена безстопанственост, от което настъпила щета за НЕК ЕАД за над над 4,5 милиона евро. Според прокуратурата на 28 март 2012 г. Министерският съвет приел решение за прекратяване изграждането на ядрената централа на площадка “Белене”. На 29 март 2012 г. решението било потвърдено от Народното събрание. Въпреки това договорът от 31 януари 2005 г. между НЕК ЕАД и “Парсънс Иендси Юръп Лимитед” не е бил прекратен. Националната електрическа компания продължила плащанията по този договор.

Сумата, заплатена след 28 март 2012 г., била в размер на 4 561 697,27 евро. “Това обстоятелство е било известно на министър Делян Добрев, който въпреки вменените му права и задължения, не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично и от него решение за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка “Белене”, казаха от прокуратурата.

“Не съм извършил престъпление и ще докажа невинността си. С моя подпис беше спряна далаверата “Белене”. Някой се опитва да ме пришие към Румен Овчаров и Петър Димитров. Истината е, че аз съм от другата им страна, защото те инициираха тази злоупотреба на хилядолетието. Моят подпис стои под предложението за спиране”, каза Делян Добрев на излизане от следствието. Той е с мярка “подписка”.”Кръгът на обвиняемите лица за “Белене” не е изчерпан. Прокуратурата работи непрекъснато. Но е факт, че някои наши действия се политизират”, заяви вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя не коментира ще бъде повдигнато обвинение на здравния министър Петър Москов по дело за ваксини от Турция.

Коментари

Задължително поле