Затвор за рецидивист, ограбил шотландец на плажа

Папа Франциск призова националистите да не обвиняват мигрантите за всички злини

Корнелия Нинова: Призовавам Борисов да спре концесията на Летище София

Планински спасители свалиха от Троянския балкан турист с опасност за живота

„Топлофикация София“ дава смартфони в коледна игра за лоялните клиенти

Министър-председателят Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео Премиерът отново е уверил, че България стриктно изпълнява ангажиментите си към НАТО

Прожектират първата българска коледна комедия като подарък за децата на Велико Търново

Полиция и частни охранители ще се грижат за реда по празниците в Търновско Специално внимание ще се обръща на агресивни лица и такива с неадекватно поведение

Осъдиха мъж да гледа 12 пъти „Бамби” заради бракониерство

Президентът на Иран пристига на двудневно посещение в Турция

Увеличение на заплатата за всички, работещи по празници

Учителка от Царево майстори елхи с клонки от морето

Работна група ще обсъжда цената на нощния труд Искането на синдикатите за чувствително повишение на ставката предизвика напрежение в тристранката

Зам.-държавният секретар Джон Съливан: САЩ стои до Македония, Русия иска да подкопае Преспанския договор

Руми Ботева – между мемоарите и фантастичното

Делян Пеевски: Дебатът за закона за КТБ ще покаже кой защитава ограбването на банката

Делян Пеевски Снимка: Архив

Искаме да бъде създадена законова рамка, която да се противопостави както на порочния пирамидален модел на функциониране на банката, реализиран от Цветан Василев и неговото обкръжение, така и на създадената след затварянето на банката престъпна организация за отклоняване на активите. Това се посочва в позиция на Делян Пеевски във връзка с внесения законопроект за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност.

Ето пълния текст на позицията на Пеевски:

Днес, народните представители от Парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, внесохме за обсъждане в Народното събрание изготвен от нас законопроект за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност.

Законопроектът, мотивите към който ще бъдат оповестени публично, цели да бъде предотвратено продължаващото повече от три години разграбване на активите, придобити със средства на „Корпоративна търговска банка“ АД – в несъстоятелност (КТБ), да бъдат възстановени в полза на банката неправомерно заличените обезпечения, както и да се даде възможност на синдиците на банката да попълнят в максимална степен масата на несъстоятелността.

За времето от поставянето на КТБ под специален надзор, въпреки непрекъснатите коментари на различни политици, на представители на неправителствения сектор и на псевдо-финансови анализатори, никой не назова истинския проблем, а именно, че имуществото, закупено с пари с произход КТБ, не може да достигне до масата на несъстоятелността. Нещо повече, с изключение на ДПС, никой не предприе и нужните законодателни инициативи, нито предложи конкретни действия или мерки, за да се предотврати ограбването на активите, закупени с пари на банката. Вместо това, същите тези лица целенасочено заливаха обществото с фалшиви новини, с неверни факти и инсинуации, единствено с цел да прикрият по този начин ограбване на активите и извършителите на грабежа.

Тъй като действията най-точно показват действителните намерения и са по-силни от всякакво празно говорене, с този законопроект за пореден път доказваме, че стоим твърдо зад пълното разкриване на истина за КТБ – както относно източването на банката, така и спрямо последвалото разграбване на активите, закупени пряко или опосредено с пари на банката. За разлика от моите политически и медийни опоненти, именно с гласовете и на ДПС през м. март 2015г. беше приет законопроекта за изменение на Закона за банковата несъстоятелност, който дава възможност на синдиците на банката да изпълняват върху имущество с произход КТБ (независимо от това колко пъти е било прехвърляно между подставени фирми), като с Йордан Цонев бяхме също и вносители на законопроекта, позволил разсекретяване доклада на международната разследваща компания „Аликс Партнърс“, осветяващ порочния модел за отклоняване на средствата на вложителите, довел в крайна сметка до рухването на пирамидата КТБ.

Тъй като действащата нормативна уредба не позволява да се пресекат опитите за неправомерно присвояване на имуществото с произход КТБ – за което публичните доклади на синдиците на КТБ алармираха многократно, очевидно е налице моментът за нова законодателна инициатива. В случая, изготвеният от нас законопроект ясно и конкретно заявява намерението ни, случаят КТБ да не бъде „заметен“. Напротив, ние искаме да бъде създадена законова рамка, която да се противопостави както на порочния пирамидален модел на функциониране на банката, реализиран от Цветан Василев и неговото обкръжение, така и на създадената след затварянето на банката престъпна организация за отклоняване на активите. Предвид, че методите за вторичния грабеж на активите, закупени с пари на КТБ, представляват фактически и правен прецедент – основно чрез фиктивни и многократни цесии, позволяващи формиране на „вземане“ в полза на новорегистрирани дружества с минимален капитал, които на свой ред предявяват това вземане към дружество с активи, с произход от КТБ, то адекватния законодателен отговор е крайно необходим. По същия начин стои въпросът и с неправомерно заличените обезпечения от страна на бившите квестори на КТБ, което позволи активи за стотици милиони лева да преминат в собственост на физически лица, кухи дружества и офшорни фирми, без срещу това да са постъпили пари в масата на несъстоятелността.

Наясно съм, че настоящата законодателна инициатива ще срещне съпротива от страна на лицата, стоящи зад ограбването на банката, както и от страна на медиите, даващи трибуна на тези лица, но тяхното говорене само би показало ясно на обществото, кой именно не желае да се позволи законодателно на синдиците на КТБ да свършат своята работа и Фондът за гарантиране на влоговете да бъде удовлетворен в максимална степен.

Дебатът при разглеждането на този законопроект в Народното събрание неминуемо ще разкрие кои български политици и народни представители искат да защитят националния интерес и кои са зависими от лицата, ограбили и продължаващи да ограбват КТБ и активите й. Както и кои от тях ще покажат реално своята принадлежност към порочния политико-олигархичен кръг, забогатял незаконно по време на прехода и бандитската приватизация, който кръг и към момента продължава да ощетява българската нация.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (42)

 1. Мафията написала закон. Гласуването ще покаже кой е част от нея?

 2. Какви са тези закони за една банка? Утре друг закон за друга банка ли ще пишат?
  Демокрация…

 3. Браво на Делян Пеевски, сега да видим троловете на Реформаторите какви ще ги плещят! Дай България, Реформатори и Цветна Василев ще побеснеят! Ще побеснеят, защото няма да имат вече тема, и не само, ще трябва да си признаят че те, Василев, Ганчев и др. са обрали банката!!!

 4. Браво на Делян Пеевски, сега да видим троловете на Реформаторите какви ще ги плещят! Дай България, Реформатори и Цветна Василев ще побеснеят! Ще побеснеят, защото няма да имат вече тема, и не само, ще трябва да си признаят че те, Василев, Ганчев и др. са обрали банката!!!

 5. Браво на Пеевски! Дано сложи грабителите на КТБ, където им е мястото…

 6. Пеевски удари шамар на Реформаторите и на Цветана Василев. Да ги видим какво ще кажат сега!

 7. СЕГА НА КЪДЕ БЕ РАДА ДЪЛБОКАТА И ЦВЪКИ ВАСИЛЕВ каза:

  ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ И РАДА ДЪЛБОКАТА, ХРИСТО ИВАНОВ И ЛОЗАН ПАНОВ КЪДЕ СА, ПОД МАСАТА, АМА МИРИШЕ, НЯКОЙ СЕ НАСР@ ОТ СТРАХ! СЕГА ДА ВИ ВИДЯ АААААААААААААА

 8. Май ДаЙ България се насраха яко. Да ги видим сега какво ще правят!

 9. Рада Дълбоката и Цветан Василев, и Христо иВанов са за затвора! Престъпници! Браво на Пеевски и ДПС!

 10. Да видим кой сега ще подкрепи законопроекта и кой! Пеевски президент!

 11. Браво на вносителите на този закон, време беше да се разкрият истинските грабители на банката.

 12. Дали на Цветан Василев и Радан Кънев им е хубаво сега?

 13. Един хубав закон да излезе от Народното събрание! дано всички го подкрепят, за да се спрат грабежите от банката! Браво на Пеевски и компания!

 14. Отлична работа на народните представители от ДПС! Шапки долу!

 15. Дано Пеевски изкара на бял свят политиците, които са били зависими от КТБ! ДАНО!

  1. Лишото е, че никой не пипа съдиите и следователите вложили по 100-200 бона.
   Както и, че не се говори за откраднатите от луканов и превратаджии 500 000 000 долара.

 16. Браво на вносителите, време беше нещата да се осветлят и да се посочат виновниците!

 17. Сега ще видим тези които са против законопроекта с какви аргументи ще излязат. Явно има много кокво да крият!

 18. Нека сега да видим как ще се скрият обирджийте, време беше. Браво !!!

 19. Браво на Пеевски и Цонев. С внасянето на този законопроект ясно показват искренните си намерения, най-сетне виновните за този обир да бъдат разкрити и наказани!

 20. Ясно е, че виновните за тeзи позорни схеми на заграбване ше бъдат против, нека видим сега как ше успеят да се скрият.

 21. С този си акт Делян Пеевски, доказа, че не е това за което го оплюват по медийте.

 22. Стига с това задкулисе! Делян и Цонев доказаха, че искат справедливостта да възтържествува. Хората ви подкрепят. Само напред.

 23. Старите цесий няма да са валидни, квесторите няма да имат тези права както преди. Голама част оп парите и активите ще се върнат. Брово !!!

 24. Дотук с лъжите и измамите, най-сетне ще се внесе ред и спарведливост!

 25. Това е шамарът който вскички ние чакахме, вече няма да има зад какво да се криете. Смело напред.

 26. Абе това прасе дебелян трябва да гние по два начина, или в пандиза или в ада макя му изрод.

 27. Браво да Делян, който го плюе значи е крал от КТБ!!! каза:

  Браво да Делян, който го плюе значи е крал от КТБ!!! Браво да Делян, който го плюе значи е крал от КТБ!!! Браво да Делян, който го плюе значи е крал от КТБ!!! Браво да Делян, който го плюе значи е крал от КТБ!!! Браво да Делян, който го плюе значи е крал от КТБ!!! Браво да Делян, който го плюе значи е крал от КТБ!!! Браво да Делян, който го плюе значи е крал от КТБ!!! Браво да Делян, който го плюе значи е крал от КТБ!!! Браво да Делян, който го плюе значи е крал от КТБ!!! Браво да Делян, който го плюе значи е крал от КТБ!!! Браво да Делян, който го плюе значи е крал от КТБ!!! Браво да Делян, който го плюе значи е крал от КТБ!!! Браво да Делян, който го плюе значи е крал от КТБ!!! Браво да Делян, който го плюе значи е крал от КТБ!!! Браво да Делян, който го плюе значи е крал от КТБ!!! Браво да Делян, който го плюе значи е крал от КТБ!!! Браво да Делян, който го плюе значи е крал от КТБ!!! Браво да Делян, който го плюе значи е крал от КТБ!!! Браво да Делян, който го плюе значи е крал от КТБ!!!

 28. СЕГА ДА ВИДИМ ИВАН КОСТОВ с цесиите които направи с Гриша Ганчев , ХРИСТО ИВАНОВ (проваления министър, проваления политик, проваления адвокат, изрода) питащия какво се случва с КТБ уж за доброто на вложителите, Рада Отварачката ГОШО ГЪЗА (обрал КТБ сега ще връща всичко ) , ГРИША ГАНЧЕВ (обрал КТБ сега ще връща всичко), и тн. . БРАВО НА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ, СЕГА СТРИНАТА ОТ ТЕТЕВЕН , ДВИЖЕНИЕ 21 КИЛОМЕТРА В ЧАС С ГРЕЙД УОЛ ЩЕ АВАРИРА! ХАХАХАХААААААА

 29. a СЕГА ДА ВИДИМ ИВАН КОСТОВ с цесиите които направи с Гриша Ганчев , ХРИСТО ИВАНОВ (проваления министър, проваления политик, проваления адвокат, изрода) питащия какво се случва с КТБ уж за доброто на вложителите, Рада Отварачката ГОШО ГЪЗА (обрал КТБ сега ще връща всичко ) , ГРИША ГАНЧЕВ (обрал КТБ сега ще връща всичко), и тн. . БРАВО НА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ, СЕГА СТРИНАТА ОТ ТЕТЕВЕН , ДВИЖЕНИЕ 21 КИЛОМЕТРА В ЧАС С ГРЕЙД УОЛ ЩЕ АВАРИРА! ХАХАХАХААААААА

 30. Чета заглавието и бързам да изброя кой защитава ограбването на КТБ: Цветан Василев, Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Огнян Донев и подобни олигарси!

 31. Жалко е как т.нар народни представители са се продали на Василев… Дано с този закон се сложи край на мизериите му.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.