Дензъл Уошингтън - Старата школа

Името на Дензъл Уошингтън отдавна е синоним на кино качество и класа. Той е един от онези екранни лъвове, за които хората казват клишето: “Няма слаб филм!” или “Няма лоша роля!” Сега Уошингтън има път до столицата Вашингтон, където ще получи най-високото цивилно признание на американското правителство - президентския медал на свободата.

Тази година Дензъл е единственият представител на шоубизнеса в списъка за официалната церемония, на която президентът Джо Байдън трябва да връчи наградите. Преди няколко месеца Уошингтън достави поредното си солидно изпълнение в нестандартната арт екранизация на единия от двамата братя Коен по шедьовъра на Шекспир “Макбет”.

Уошингтън е един от много малкото и много класни чернокожи актьори, които могат да играят главна роля в по-нетрадиционна екранизация по европейска класика без да изглежда странно и като директен резултат от долнопробната политическа коректност.

Дензъл Уошингтън има репутацията на един от най-солидните актьори на своето поколение. Той е внушителен мъжкар, който често играе корави, сурови и смели мъже и от двете страни на морала и закона. Играта му се характеризира като мускулеста, мачистка и изключително въздействаща. С изпълненията си във филми като “Ураганът Картър”, “Помни титаните”, “Джон Кю”, “Малкълм Х”, “Американски гангстер”, “Човек отвътре”, “Неудържим”, “Мъж под прицел”, “Почти невинен”, “Кураж под огъня”, “Манджурският кандидат” и др. той зае своето място сред любимите звезди на Америка, а оттам и в световен план.

Уошингтън е категоричен майстор на силните роли, виртуоз в пълното потапяне в образ, великолепен разказвач и оратор, способен да превърне всяко парче диалог във вълнуваща и приковаваща вниманието история.

Уошингтън се ражда преди 67 години в Маунт Върнън, щата Ню Йорк в семейството на Ленис - собственичка на салон за красота, и преподобния Дензъл Уошингтън - проповедник. Когато е на 14 години, той и по-голямата му сестра Лорис са изпратени от семейството им в гимназия далеч от дома, под предлог че имат нужда от добро образование. Но истинската цел е била да не стават свидетели на разпадащия се брак между родителите им, спомня си в интервюта звездата.

През 1977 г. Дензъл успешно се дипломира като журналист във Фордъмския университет с бакалавърска степен по масови комуникации. В годините, прекарани в университета, той открива своята страст към актьорската игра. Въпреки че завършва журналистика, постъпва в Американската театрална консерватория в Сан Франциско. Първите роли в театъра получава при завръщането си в Ню Йорк. Следват участия в много телевизионни продукции. Дебютът му в игралното кино е във филма Carbon copy от 1981 година.

Широка популярност получава обаче с ролята си на доктор Чандлър от сериала на NBC St. Elsewhere в периода 1982-1988 г.
Първата си номинация за “Оскар” получава за ролята на Стив Бико от филма “Вик за свобода”. Най-големият му професионален триумф идва през 2001 г. с ролята на корумпирано ченге в полицейския трилър на Антоан Фукуа “Тренировъчен ден”. За първата си голяма изява като злодей той е награден с “Оскар” за главна мъжка роля.

През 2005 г. Уошингтън се потапя в театралната сцена в Ню Йорк. Там играе в пиесата Fences, която после екранизира като режисьор в пълнометражен филм и изиграва централната роля. Именно за Fences той получи поредната си номинация за “Оскар” преди пет години.

А тази година отново покори върха с друга роля от литературна и сценична класика - този път от наистина най-високите културни етажи на Западната цивилизация: Шекспир и неговата вечна трагедия “Макбет”.

 

Потапя се напълно в персонажа, който играе

Дензъл е голяма работа. Работили сме заедно няколко пъти и винаги научавам нещо ново и важно от него. Той е жесток професионалист, неизменно на ниво. В “Американски ганстер” беше чисто удоволствие да го наблюдаваш като работи, а после и да видиш резултата в готовия артистичен продукт. Прекарахме си чудесно. Потапя се напълно в персонажа, прави те съпричастен с историята и личната драма на образа. Дензъл просто знае как да поднесе и да изнесе един филм. Винаги бих играл отново с него. Наистина е невероятен.

Ръсел Кроу, актьор

 

Един от великите американски изпълнители

За всеки уважаващ себе си режисьор е привилегия да има изпълнител като Дензъл Уошингтън във филма си. Завиждам на всеки, на който му предстои да работи с него. Той несъмнено е един от великите американски актьори на нашето време. Погледнете само какви роли - “Слава”, “Малкълм Х”, “Ураганът Картър”, “Тренировъчен ден”... Толкова различни, но всичките силни, нюансирани, психологически задълбочени, автентични актьорски превъплъщения от най-висок калибър. Страхотна филмография, която е добавка към неговата силна личност и ярък хуманизъм.

Рон Хауърд, режисьор

 

Дал е много и на театъра

Смятам, че няма да сгреша ако кажа, че Дензъл е истинско вдъхновение за всички колеги в света на киното. Той може да играе, може да режисира. Продуцира, мотивира, прави толкова много за киното. А и за театъра. Актьор в най-пълния смисъл на думата. Изключителна личност. Също така се занимава с благотворителност, ангажира се с важни каузи, привлича вниманието на медиите и публиката към сериозни въпроси, които от дълго време стоят пред обществото. Дензъл е фигура с глобален размах и страшно силно влияние в света на културата.

Итън Хоук, актьор

Сериозен актьор с талант за екшъни

Наскоро Дензъл Уошингтън отново обедини усилия със своя добър приятел, режисьора Антоан Фукуа, за сглобяването на продължение на екшън трилъра със зверски зрелищно насилие “Закрилникът”. Оригиналният филм не получи най-престижните отзиви от критиката, но се доказа като солиден боксофис хит и беше ясно, че продължението се задава на хоризонта. Дензъл отново играе корав бивш агент на специалните служби, който се е превърнал в наемник за пари. Много е възможно скоро да има и трета част. Освен с драматични изяви, Дензъл се е доказал и като екшън звезда от класа. И вече работи по трета част на “Закрилникът”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети