Деница Златева: Активистката

Добре позната в партийните среди като активистка още от младежките си години, потомствената социалистка Деница Златева се оказа ново лице за широката публика. Заинтригува се от нея, след като зае възловата позиция на служебен вицепремиер, председателстващ подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.

Ако не бе двадесетгодишната й предана служба на БСП, бихме я причислили към т. нар. юпита, към които проявяваше слабост бившият премиер Симеон Сакскобургготски и им възлагаше високи държавнически отговорности. Кое я сродява с тях? Завършва немска гимназия, дипломира се в респектиращата специалност „Индустриален мениджмънт“, завършва Балканското училище за политика и специализира по Международната програма на Държавния департамент на САЩ по американска външна политика. Говори немски, английски, испански и руски. Работи като мениджър в „Байер-България“.

За разлика от класическото юпи амбициозната Деница не се отличава с кариеристичен хъс. Казват за нея, че била скромен, тих бачкатор. Явно това качество е било отбелязано и оценено, защото постига една стремителна кариера. Едва 30-ина годишна, тя вече е съветничка в политическия кабинет на Меглена Плугчиева, вицепремиер по еврофондовете в правителството на Сергей Станишев. От 2009-а е международен секретар на Изпълнителното бюро на БСП, пост, който заема и досега. Като депутатка в 42-рото народно събрание се изявява като експерт по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, като оглавява и ресорната парламентарна комисия.

Според доброжелателните наблюдатели Деница Златева е достатъчно компетентна, за да поеме подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС като ресорен вицепремиер. Докато сведущите по алъш-вериша в политиката подозират, че нейното назначение е жест на отплата към БСП, лансирала кандидатурата на президента Румен Радев. А ако се вслушваме във вътрешнопартийните гласове, тя е заслужила доверието на генерала с усърдието си по време на предизборната му кампания, в която отговаряла за неговата програма и подготвяла срещите с избиратели в двумесечния маратон из страната.

Да си невидим труженик в политиката в света на медийната вакханалия, е незавидна участ, както предстои да се увери Златева на вицепремиерското поприще. Освен че неоповестените усилия признание не получават, неподходящо поднесените постижения тласкат към ругателства публиката, омерзена от политиката. Тук правилото за тихите води, които били дълбоки, е невалидно. Не случайно странящата от парламентарната трибуна и общественото внимание Деница Златева е периферно лице в политиката даже за парламентарните репортери. Макар да е член на ръководството на БСП, вицепрезидент на Социалистическия интернационал на жените, участничка и в ръководството на ПЕС-Жени. Според приближените й сподвижници „сред елита на европейски политици“ плувала свободно в свои води. Как ще се придвижва в местното политическо мочурище, предстои да видим. На първата й поява по БНТ след посещението в Брюксел тя направи един обстоятелствен, леко размит отчет за срещите и обсъжданията на предстоящите взаимоотношения с нашите „опекуни“ от ЕС. Това дебютно представяне беше издържано в духа на предпазливост и употреба на стандартни фрази от евробюрократичния речник от рода на „желание и решимост в конкретни измерения“; „да промотираме страната си, което ще се случва в Брюксел, Париж, Лондон и на други места“; „България е много чувствителна по темата за социалното неравенство“ и пр. Това с „промотирането“ и „случването“ вече ни е додеяло - първото асоциираме с реклама на коледно намаление, а второто свидетелства, вместо да се вложат усилия нещо да „стане“, очакваме то да се „случи“ изневиделица.

Но хайде да не се хващаме за думите още от началото. Явно „евроелитите“ така си общуват и се разбират помежду си. Ние тук, разположени между наковалнята на Запада и чука на Изтока, сме петимни за ясна, делова изразност относно онова, което ни чака. Както е рекъл Стефан Стамболов, като изпращал княз Батенберг: „Този народ го чака тежко бъдеще и ние се връщаме да го подготвим за него.“ Същото със служебното правителство и тежките избори, за което му предстои да ни подготви...

Предизвикателство, което приех

Имам самочувствиeто, че не съм се вкопчила в политиката като удавник за сламка, защото професионалната ми кариера не е започнала като партиен член. Зад мен са повече от 13 години в голяма мултинационална компания, както и опитът ми в държавната администрация в качеството ми на съветник по контрола на европейските фондове. Затова за мен политиката е логически етап от професионалното ми развитие и едновременно с това предизвикателство, което приех.“

ЗА НЕЯ

Подготвена, почтена, дисциплинирана

Работила съм с Деница Златева и в Изпълнителното бюро на БСП, и в Народното събрание.

Тя е изключително подготвен, почтен и дисциплиниран човек. Има дългогодишен опит и като международен секретар на партията, и като вицепрезидент на Социалистическия интернационал на жените.

Убедена съм, че под нейното ръководство и българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде реализирано по най-добрия начин.

Корнелия Нинова, лидер на БСП

Положи усилия за превръщане на БСП в модерна партия

Много, много се радвам за Дани (за Деница Златева - б.р.). Познавам я още от времето, когато на БСП беше лепнато петното на бивша комунистическа партия. Дени е човек, който положи много усилия за превръщането на БСП в модерна лява партия.

Кирил Добрев, организационен секретар на БСП

 

Добре позната в еропейските среди

Бих я определил като тих и разбран човек, който не вдига много шум, но върши много работа. Има страшно много международни контакти. Тя е твърде добре позната, особено в европейските среди. Като служебен министър тя даде добра заявка, като не разтури работните групи, което беше много важно. Важно е, че даде шанс на тези хора да продължат да работят. Като международен секретар на БСП и покрай позицията си в парламента Деница познава добре брюкселската администрация, европейски политици, и те я познават.

Крум Зарков, член на ИБ на БСП

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети